Türkiye yaptırım delmede uzmanlaştı: İsviçre saatlerini de Rusya’ya ihraç ediyor

İsviçre medyasına göre İsviçre'nin Türkiye'ye yaptığı saat ihracatında dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu artışın nedeni, bu saatlerin büyük bir kısmının Rusya pazarına yönlendirilmesi olarak açıklanıyor.

Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası birçok İsviçreli saat üreticisi, Rusya'ya saat teslimatlarını durdurdu ve mağazalarını kapattı. Mart ayında İsviçre hükümeti, Rusya'ya lüks malların satışını ve ihracatını yasakladı. Bu yasak, değeri 300 İsviçre Frangı'nı aşan malları kapsıyor ve üçüncü ülkeler aracılığıyla yapılan ihracatı da içeriyor.

TÜRKİYE ROTASI

Ancak RTS medyasına göre İsviçre saatleri Türkiye üzerinden Rusya'ya ulaşmaya devam ediyor. İsviçreli markalar, Rusya'daki talebin hala güçlü olduğunu fark ederek Türkiye'yi bir yeniden ihracat platformu olarak kullanıyor. Türkiye'ye yapılan saat ihracatı, 2023'ün ikinci çeyreğinde, Ukrayna'daki savaşın başlamasından önceki en yüksek değerin %50 üzerine çıktı. 

GAYRI RESMİ AĞLAR

Bu saatlerin bir kısmı, zengin Rus vatandaşlarına gönderilirken, bir kısmı da aracılar vasıtasıyla Rusya'ya yeniden ihraç ediliyor. Bu aracılar, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının olmamasından faydalanıyor. Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Dorothée Schmid, Türkiye'nin yaptırımları aşma konusunda uzman olduğunu belirtiyor.

İsviçreli saat markaları, ürünlerinin Türkiye üzerinden Rusya'ya ulaştığını reddetmiyor. Swatch Grubu ve Rolex, saatlerinin Türkiye'den geçtikten sonra Rusya'ya ulaşabileceğini belirtiyorlar. Breitling, Patek Philippe, Piaget, Zenith ve Hublot gibi markalar ise bu konuda yorum yapmadı.

İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu Başkanı Yves Bugmann, İsviçreli markaların yaptırımları titizlikle uyguladığını ve Türkiye pazarına ilişkin yaptırımların ihlal edildiğine dair herhangi bir özel gelişme olmadığını savundu. Ancak, bazı uzmanlar, İsviçreli yetkililerin bu artışı göz ardı ettiğini ve ihracattaki artış hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışmadığını iddia ediyor.

MÜCEVHERAT İHRACATI

Saatlerin yanı sıra, Türkiye'ye yapılan mücevherat ihracatında da önemli bir artış görüldü. Bu sektör de 2022'de kabul edilen yaptırımlardan etkilenmişti.

Türkiye, Rusya ile ekonomik ilişkilerini geliştirirken, Batı ile bağlarını koparmamaya çalışıyor. Geçen yıl, Washington'un baskıları sonucu Türk bankaları Rusya ile faaliyetlerini durdurdu. Ayrıca, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına izin vererek NATO'ya yakınlaştı. Ancak, yaklaşan ABD başkanlık seçimleri ve Donald Trump'ın olası zaferi nedeniyle Türkiye, Rusya ile ilişkilerini yeniden güçlendirmeye çalışıyor.