YENİLENDİ

UCM savcısından Netayahu hakkında tutuklama talebi

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı, Gazze Şeridi'nde işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama talep etti.

Merkezi Lahey'de bulunan UCM savcısından yapılan açıklamada, “Ofisim tarafından toplanan ve incelenen kanıtlara dayanarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, en az 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren Filistin Devleti topraklarında (Gazze Şeridi'nde) işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçelerim var” denildi.

UCM Savcısı Karim Khan yaptığı açıklamada Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “sivilleri kasten aç bırakmak”, “kasıtlı cinayet” ve “imha ve/veya cinayet” gibi suçlardan tutuklama emri çıkarılmasını talep ettiklerini duyurdu. 

Savcı, “Başvurularda atıfta bulunulan insanlığa karşı suçların, bir örgütün politikası doğrultusunda Filistinli sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik bir saldırının parçası olduğunu teyit ediyoruz. Bulgularımıza göre bu suçlardan bazıları işlenmeye devam etmektedir” dedi. 

UCM savcısı Hamas liderleri için de Gazze'de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri talep etti.

Hamas’ın lideri Yahya Sinwar da dahil olmak üzere Hamas yöneticilerine yönelik suçlamalar arasında ise “imha”, “tecavüz ve diğer cinsel şiddet biçimleri” ve “savaş suçu olarak rehin alma” yer alma bulunuyor. 

Açıklamada, “Başvurularda atıfta bulunulan insanlığa karşı suçların, Hamas ve diğer silahlı gruplar tarafından bir örgütün politikası doğrultusunda gerçekleştirilen yaygın ve sistematik bir saldırının parçası olduğunu teyit ediyoruz” denildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant tutuklama emrine tepki göstererek, “Savunması için mücadele eden demokratik bir ülkenin liderleri ile terörist ve kana susamış bir örgütün liderleri arasında paralellik kurmak derin bir adaletsizlik ve ahlaki iflasın işaretidir” dedi.