UEFA ırkçı işaret yapan Türk oyuncuya soruşturma başlattı

UEFA, Avusturya ile karşılaşmadan sonra ırkçı işaret yapan Türk oyuncu Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı.

Euro 2024 turnuvasının organizatörü UEFA Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türk milli futbolcu Merih Demiral hakkında, takımının Leipzig'de Avusturya'ya karşı oynadığı eleme maçında "uygunsuz davranışta bulunduğu" gerekçesiyle soruşturma başlattığını duyurdu.

26 yaşındaki defans oyuncusu salı akşamı eleme maçında gol attıktan sonra, iki eliyle ırkçı faşist oluşum Bozkurt sembolü kurt selamı yapmıştı. 

Demiral bu ırkçı hareketi savunarak bunun sadece ulusal gururun bir ifadesi olduğunu savundu. 

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu (STP), 16. tur maçı öncesinde Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA'ya stadyumlarda kurt selamına müsamaha göstermemesi çağrısında bulunmuştu. Dernek, bazı Türk taraftarların daha önceki maçlarda da bu selamı verdiğini belirttti.

STP: BU İŞARETİN KUTLAMAYLA İLGİSİ YOK

Alman DW ajansının haberine göre STP Orta Doğu temsilcisi Kamal Sido, "Bu defalarca yaşandı ve televizyonda canlı olarak yayınlandı" dedi. 

Sido, "UEFA, aşırı sağcı sembollerin sergilenmesine karşı net bir duruş sergilemeli ve kurt selamının sergilenmesine stadyum yasağı getirmelidir” diye ekledi. 

Sido, kurt selamı vermenin "barışçıl ve haklı bir kutlamayla hiçbir ilgisi olmadığını” belirterek, “Her şeyden önce barışçıl taraftarların çoğunluğuna zarar vermektedir." dedi. 

ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI DA KINADI

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da, Demiral'ın gol sevincini kınadı ve UEFA'yı harekete geçmeye çağırdı.

Bakan Faeser, "Türk aşırı sağcılarının sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur" dedi.

İçişleri Bakanı, "Euro'nun ırkçılık için bir platform olarak kullanılması kabul edilemez. UEFA'nın olayı incelemesini ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.