Ukraynalı askeri yetkili: Harkiv’de durum kötüleşti

Ukrayna ordusu başkomutanı Oleksandr Syrskiy, Rusya’nın kapsamlı bir harekat başlattığı Harkiv bölgesindeki durumun “önemli ölçüde kötüleştiği” uyarısında bulundu.

Ukrayna ordusu başkomutanı, birliklerinin Harkiv bölgesinde ağır ateş altında olduğu uyarısında bulundu. Oleksandr Syrsky'ye göre durum “önemli ölçüde” kötüleşti.

Cephedeki “gergin durumdan” söz eden Syrskiy, “Düşman, topraklarımızın derinliklerine nüfuz etmek amacıyla çeşitli mevzilerden birliklerimize aktif bir şekilde saldırıyor” açıklamasında bulundu. 

“Bazı bölgelerde düşman kısmen başarılı oldu” diye itiraf eden Syrskiy, “Diğerlerinde ise kuvvetlerimiz onları geri püskürtüyor ve taktik konumlarını geliştiriyor. Düşman ayrıca Chasiv Yar kasabasını ele geçirmeye çalışmayı sürdürüyor ve kasabanın doğusundaki saldırısını devam ettiriyor” diye belirtti. 

Cuma günü Rus birlikler, Rusya sınırındaki Harkiv bölgesinde yeni bir taarruz başlattı. Rus güçleri en az dokuz köyü ele geçirdiklerini iddia ediyor. Ukrayna ordusunun bir kısmı geri çekildi ve binlerce yerel sakinin şimdilik güvenli olduğu bildirilen Harkiv şehrine kaçtığı bildirildi.

Askeri uzmanlara göre bu ilerleyiş Harkiv'i Rus topçularının menziline sokabilir ve Ukrayna ordu komutanlığını doğudaki diğer cephe mevkilerinden asker ve teçhizat çekmeye zorlayabilir.

Binbaşı Denis Yaroslavskiy'e göre, “düşman hiçbir zaman gri olmaması gereken gri bölgeye (ne Ukrayna'nın ne de Rusya'nın üstünlüğünün olmadığı alan) serbestçe girdi’’ dedi. 

Oleksandr Syrskiy ise Rusların şu ana kadar gerçek bir ilerleme kaydedemediğine savunurken, “Birliklerimiz tüm güçleriyle kendilerini savunuyor” ifadelerini kullandı. 

Syrskiy,  “Durum zor ama Ukrayna ordusu savunmasını ve mevzilerini korumak ve düşmana zarar vermek için elinden geleni yapıyor” diye ekledi. 

Ancak uzmanlar, özellikle Ukrayna hala silah ve asker sıkıntısı çektiği için durumun “çok tehlikeli” olduğu konusunda uyarıyor.