Ursula von der Leyen yeniden Avrupa Komisyonu başkanı seçildi

Strasbourg'da toplanan Avrupa Parlamentosu üyeleri, haziran ayında 27 Üye Devletten yeşil ışık alan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ikinci beş yıllık görev süresini onayladı.

Yapılan gizli oylamada Alman yönetici 401 lehte oy aldı.  Oylamada 284 aleyhte ve 15 çekimser oy kullanırken 7 oy geçersiz sayıldı. Ursula von der Leyen böylece ihtiyacı olan salt çoğunluğun çok üzerinde bir oy elde etmiş oldu. 

Haziran sonunda AB-27, 2019'dan bu yana Covid'den Ukrayna'daki savaşa kadar çeşitli krizlere damgasını vurduğu Avrupa yürütmesinin başında kendisine beş yıllık yeni bir dönem vermeyi kabul etmişti. 

65 yaşındaki Ursula von der Leyen'in Strasbourg'daki genel kurulda bir araya gelen 719 milletvekilinin en az 361'inden yeşil ışık alması gerekiyordu.

Ursula von der Leyen yol haritasında 2035 yılından sonra sentetik otomotiv yakıtlarının kullanımını savunduğunu yineledi ve Yeşil Pakt'ın “pragmatik” bir şekilde uygulanmasını isteyen Muhafazakarlar tarafından talep edilen çiftçilerin çıkarları konusunda ısrar etti. Ancak aynı zamanda “okyanuslar için bir pakt” ve 2040 için iddialı bir iklim hedefi (-%90 sera gazı emisyonu) lehinde konuştu.

Von der Leyen, Gazze'deki savaş, Pekin ile anlaşmazlıklar, Donald Trump'ın olası dönüşü gibi jeopolitik gerilimler karşısında istikrarı sağlama iddiasıyla bir “jeopolitik komisyon”un uzun süredir savunuculuğunu yapıyor. Alman yönetici, özel bir komisyon kurarak  savunma sanayine yatırımı büyük ölçüde artırma sözü verdi.

Son olarak, Mayıs ayı ortasında kabul edilen ve göç baskısıyla karşı karşıya olan ülkelerle zorunlu bir dayanışma mekanizması öngören İltica ve Göç Paktı'nı takiben, von der Leyen AB'nin sınırlardan sorumlu ajansı Frontex'i güçlendirme ve sınır ve sahil muhafızlarının sayısını üç katına çıkarma sözü verdi.