WHO talkı muhtemel kanserojen olarak sınıflandırdı
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), talk mineralini "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırdı.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), talk mineralini "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırdı.
Fransa’nın Lyon kentinde toplanan IARC uzmanları bulgularını Cuma günü The Lancet Oncology dergisinde yayınladı.
Uzmanlar, dünyanın birçok yerinde çıkarılan doğal bir mineral olan talkı, insanlarda sınırlı kanser kanıtları (yumurtalık kanseri) ve laboratuvar hayvanlarında yeterli kanıtların bir kombinasyonuna dayanarak insanlar için "muhtemelen kanserojen" olarak sınıflandırdılar.
Talk minerali, dünya genelinde çıkarılıyor ve genellikle kozmetik ürünler ile vücut pudralarında kullanılıyor. IARC, talkın özellikle çıkarma, öğütme veya işleme sırasında profesyonel maruziyetin yanı sıra, genel halk tarafından kozmetik ürünler yoluyla kullanıldığını belirtti. Ancak, bazı çalışmaların kanser oranlarındaki artışı gösterdiği, ancak bu çalışmalarda bazı yanlılıkların da olabileceği kaydedildi.
Değerlendirme asbest içermeyen talka odaklanmış olsa da, maruz kalan insanlarla yapılan çalışmaların çoğunda talkın asbestle kontaminasyonunun göz ardı edilemeyeceğini söylüyorlar.
1970'lerde talkın asbest ile kontaminasyonu konusunda endişeler ortaya çıkmıştı ve bu durum talk kullanıcıları arasında daha yüksek yumurtalık kanseri riskine işaret eden çalışmalara yol açmıştı.
IARC ayrıca, polimer üretiminde kullanılan uçucu organik bileşik akrilonitrili "insanlar için kanserojen" olarak sınıflandırdı. Bu karar, akrilonitrilin akciğer kanseri için yeterli ve mesane kanseri için sınırlı kanıtlara dayanıyor. Akrilonitril, sigara dumanında ve hava kirliliğinde de bulunuyor.
Bu sınıflandırmalar, dünya genelinde talk ve akrilonitril maruziyetine yönelik yeni düzenlemelere yol açabilir ve bu maddelerin kullanımında dikkatli olunması gerektiğini ortaya koyuyor.