WHO’ya göre dang humması Avrupa için büyük tehdit haline gelecek
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tropikal bir hastalık olan dang hummasının yakında Avrupa için büyük bir tehdit haline geleceği konusunda uyardı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tropikal bir hastalık olan dang hummasının yakında Avrupa için büyük bir tehdit haline geleceği konusunda uyardı.
WHO bilim insanı Jeremy Farrar, sıcakların hastalık taşıyan sivrisineklerin yayılmasına elverişli koşullar yaratması nedeniyle, dang hummasının bu on yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyi, Güney Avrupa ve Afrika'nın yeni bölgelerinde büyük bir tehdit haline geleceğini belirtti.
Dang humması, sivrisinekler, özellikle de kaplan sivrisinekleri tarafından bulaşıyor. İnsanlar yaşamları boyunca dört kez bu hastalığa yakalanabiliyor. Bulaşıcı bir hastalık olan dang humması yılda yaklaşık 20 bine kişinin ölümüne neden oluyor.
Tropikal bölgelere özgü bir hastalık olan dang humması yüksek ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrısı ve en ciddi vakalarda ölüme yol açabilen kanamalara neden oluyor.
Büyük ölçüde iklim değişikliği, artan nüfus hareketleri ve kentleşme nedeniyle 2000 yılından bu yana görülme oranları dünya genelinde sekiz kat arttı.
İsviçreli RTS medyasına göre geçtiğimiz mayıs ayında WHO’ya katılan Jeremy Farrar, "Dang hakkında çok daha proaktif bir şekilde konuşmamız gerekiyor" dedi.
Jeremy Farrar, küresel ısınmanın bu hastalığı yayan sivrisinekler için yeni alanlar yaratması nedeniyle bulaşıcı hastalığın "patlak vermesinin" ve ABD, Avrupa ile Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik hale gelmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.
"Klinik bakım gerçekten yoğun ve hasta başına yüksek oranda hemşire gerektiriyor" diyen Farrar, by sorunun Sahra altı Afrika'da büyümesinden gerçekten endişe duyduğunu ifade etti.