Yemen’de hükümet ve Husiler gerilimi yatıştırmak için anlaştı
Birleşmiş Milletler, Yemen hükümeti ve İran destekli Husi isyancıların gerginliği azaltmak için bir anlaşmaya vardığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler, Yemen hükümeti ve İran destekli Husi isyancıların gerginliği azaltmak için bir anlaşmaya vardığını duyurdu.
Yemen’de tarafların bankaların kontrolü için çatıştığı bir dönemde bir anlaşma yapıldığı açıklandı.
Pazartesi günü BM'nin Yemen elçisi Hans Grundberg'in ofisinden yapılan açıklamaya göre taraflar "gerilimi azaltma yönünde birçok önlem üzerinde anlaşmaya vardıklarını" bildirdiler.
Elçi, "iki tarafın bankalara karşı aldığı tüm karar ve prosedürlerin iptal edilmesini ve gelecekte benzer karar ve prosedürlerin durdurulmasını" öngören anlaşmanın sağlanmasındaki "önemli rolü" için Suudi Arabistan'a teşekkür etti.
Mayıs ayında hükümet kontrolündeki merkez bankası, Husilerin elindeki Sana kentinde bulunan altı bankanın Aden'e taşınma emirlerine uymadıkları gerekçesiyle bu bankalarla işlem yapılmasını yasaklamıştı.
Kendi merkez bankalarını yöneten ve farklı döviz kurlarına sahip farklı banknotlar kullanan isyancılar, bu kararı ABD ve Suudi Arabistan'ın bankacılık sistemleri üzerinde baskı kurmaya yönelik "örtülü bir girişimi" olarak gördüler.
Husiler de Aden'deki 13 bankayla işlem yapılmasını yasaklayarak misilleme yaptılar ve kuzeylilerin güneydeki bankalarla bağlantısını kestiler.
Salı günü açıklanan anlaşmanın şartlarına göre hükümet ve Husiler, aralarındaki ekonomik farklılıkları ve insani sorunları çözmeye yardımcı olacak toplantılar yapmayı planlıyor.
BM açıklamasında iki tarafın ayrıca Husileri Sana'da bulunan bankalardaki fonlarını dondurmakla suçlayan ülkenin ulusal havayolu şirketi Yemenia ile ilgili anlaşmazlıkları çözmek için ortak toplantılar yapmayı kabul ettiği belirtildi.
Husiler, başkent Sana'yı ve ülkenin büyük bölümünü ele geçirerek uluslararası alanda tanınan hükümeti Aden'e sığınmaya zorladıktan sonra Mart 2015'ten bu yana Suudi liderliğindeki koalisyonla savaşıyor.
Aralık ayında iki taraf "kapsayıcı bir siyasi sürecin yeniden başlatılması" için çalışarak BM himayesinde hazırlanan bir yol haritasına uyma sözü vermişti.
Ancak Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıları ve ABD ile İngiltere'nin misillemesi barış görüşmelerini askıya almıştı.