STK'dan yapılan açıklamada, bu kişilerin 5,580 gibi ezici çoğunluğunun Ege Denizi'ndeki adalar üzerinden geldiği, 830'unun ise karayolunu kullanarak Yunanistan-Türkiye sınırını geçtiği belirtildi.
Her dört çocuktan birinin "ailesi ya da yasal vasisi" tarafından refakat edilmediğini belirten STK, bu sayının 2023 yılına kıyasla üç kat daha fazla olduğuna dikkat çekti.
ÇOCUKLARA ÇOCUK MUAMELESİ YAPILMIYOR
Save The Children, bu refakatsiz gençlerin durumunun daha da zor olduğunu belirtirken, çünkü gözaltı merkezindeyken "onlara kıyafet, ayakkabı ve hatta telefon getirecek kimse yok" dedi.
Save The Children'ın Avrupa Direktörü Willy Bergogné, Yunanistan'a gelen çocuklara "çocuk muamelesi yapılmadığını" belirterek, ülkeyi onları daha iyi korumaya ve yaşam koşullarını iyileştirmeye çağırdı.
Bergogné, Akdeniz'in "çocuklar için bir mezarlık" olmaktan çıkarılması için "güvenli geçiş" sağlanması çağrısında bulundu.
KASTEN DENİZE ATILDILAR
Geçtiğimiz hafta Avrupa Konseyi Yunanistan'ın göçmenleri alıkoyma politikasına ilişkin eleştirel bir rapor yayınlayarak Atina'yı bu politikayı gözden geçirmeye ve "geri çevirmelere son vermeye" çağırdı.
Yunan hükümeti ise gözaltı koşullarının "uluslararası standartlara uygun" olduğu yanıtını verdi.
BBC geçtiğimiz günlerde Ege'de 2020-2023 yılları arasında, dokuzu kasten denize atılanlar olmak üzere, Yunan sahil güvenlik görevlileri tarafından geri çevrildikten sonra ölen 43 göçmeni saydı.
Uluslararası medya ve STK'lar tarafından yapılan bir dizi araştırma bu tür yasadışı geri itme uygulamalarının varlığını destekleyici videolarla kanıtlasa da, Atina her seferinde inkar etmeye devam etti.