Zenginlerin serveti tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Capgemini danışmanlık firması tarafından Çarşamba günü yayınlanan uluslararası bir araştırmaya göre, dünya genelinde zenginlerin serveti tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Capgemini'nin “Dünya Servet Raporu” başlıklı çalışmasına göre, ana ikametgahları hariç harcanabilir gelirleri bir milyon doları aşan bireylerin sayısı, 2023 yılında %5,1 artarak 22,8 milyona ulaştı.

REKOR SEVİYEDEKİ SERVET ARTIŞI

Bu zengin bireylerin toplam serveti, bir önceki yıla göre %4,7 artışla 86 bin 800 milyar dolara ulaştı. Capgemini, 1997'den beri yıllık olarak yayınladığı bu çalışmada, kişi sayısı ve servet açısından iki rekorun birden kırıldığını belirtti.

HİSSE SENEDİ PİYASALARINDAKİ YÜKSELİŞ

Servetteki bu artışın ana nedeni olarak dünya borsalarındaki yükseliş gösterildi. 2023'te ABD Nasdaq endeksi %43, S&P 500 %24, Paris CAC 40 endeksi %16 ve Frankfurt DAX endeksi %20 değer kazandı. Raporda, hisse senetlerinin üretken yapay zekaya duyulan coşku ve bunun ekonomi üzerindeki potansiyel etkisiyle yükseldiği belirtildi.

KUZEY AMERİKA’DA GÜÇLÜ ARTIŞ

Geçen yıl, Kuzey Amerika %7,1'lik bir artışla bireysel milyoner sayısında ve servette en güçlü büyümeyi gösterdi. Kuzey Amerika, Asya-Pasifik ve Avrupa'nın önünde yer aldı. Servet seviyelerindeki artış, eşitsizlik konusundaki tartışmaları da beraberinde getirdi.

VERGİLENDİRME TARTIŞMALARI

Yüksek servet seviyelerinin daha iyi vergilendirilmesi, son yıllarda yoğun tartışmalara neden oldu. G20'de Brezilya ve Fransa, en yüksek servete küresel bir asgari vergi konulması için çaba gösteriyor. Tartışılan hipotezlerden biri, dünyadaki 3 bin milyarderin servetlerinin en az %2'sine eşdeğer bir gelir vergisi ödemesi halinde 250 milyar dolar ek gelir elde edilebileceği yönünde.