GÖRÜNTÜLÜ

1 Mayıs: Saldırılara karşı her yerde direniş

İşçi ve emekçiler Taksim Meydanı’na yürümek için Saraçhane Parkı’nda toplandı ve yürüyüşe geçti. Polis Taksim'e yürüyen eylemcilere saldırdı. Polis saldırısına karşı direniş başladı. Êlih ve Wan'da da 1 Mayıs eylemleri sürüyor.

1 MAYIS KUTLAMALARI

İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Diş Hekimleri Birliği ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde yapılıyor.

Valiliğin 'yasak' kararının ardından polis alanı ablukaya aldı. Ancak işçiler toplanma alanlarından biri olan Saraçhane Parkı’nda bir araya gelmeye başladı.
Kadınlar, gençler, sendika temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerden isimler meydana yürüyecek.

1 Mayıs Marşı eşliğinde coşkulu bekleyiş sürerken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), kadın örgütleri ve ekolojistler, kortejler halinde Yenikapı Marmaray durağından Saraçhane Parkı’na doğru kitlesel yürüyüş gerçekleştirecek. Daha sonra buradaki kitleyle birlikte Taksim Meydanı'na yürünecek.

Farklı noktalardan toplanma alanına doğru yürüyen halklar, “Taksim işçiye kapatılamaz”, “Yaşasın 1 Mayıs” , “Biji Yek Gulan”, “1 Mayıs yasaklanamaz”, “Taksim 1 Mayıs alanıdır”,  “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Direne direne kazanacağız”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek”  sloganlarını attı.
Alkış ve zılgıtlarla yürüyen kadınlar, “Gelsin koca, gelsin cop, inadına isyan, inadına isyan” sloganını attı.
Emekçiler “Öfkeyle diren, yaşamda diret”, “Filistin’e özgürlük”, “Bu çemberi yırtıp atacağız” sloganlarını da atıyor.

KADINLAR VE DEM PARTİ ALANDA

“Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganının yükseldiği alana kortejler Yenikapı Marmaray durağından kitlesel şekilde yürüyüş yaparak giriş yaptı. KESK İstanbul Şubeler Platformu “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı mücadeleyi dayanışmayı umudu büyütmek için alanlardayız” pankartı, DİSK, “Yaşasın 1 Mayıs emek-adalet-hürriyet” pankartı, TMMOB, “zorbalar kalmaz gider yaşasın 1 Mayıs”, “kimse dokunamaz bizim suçsuzluğumuza gezi onurumuzdur” pankartı, Emek Partisi, “ekmek, adalet, barış ve özgürlük için yaşasın 1 Mayıs” pankartı, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), “Emekçilerin değil tarikatçıların bütçesini kısın” pankartını açarak AKP-MHP iktidarının tarikatlara ayırdığı bütçeye dikkat çekti.
Kadınlar da kortejler halinde alana giriş yapıyor. TJA “Bi dengê jinên ku keda wan nayê dîtin; Jin jiyan azadî” pankartını açtı. TJA aktivistleri, “Kadın özgürlüksüz sosyalizm olmaz” dövizlerini de taşıdı.
Kadın Savunma Emeği, “Emeğimiz bedenimiz Taksim bizim senin mi sandın?” pankartı, DEM Parti Kadın Meclisi, “8 Mart’tan 1 Mayıs’a kadınların isyanıyla geliyoruz”, Feministler, “işte ucuza, evde bedavaya çalıştıran patriyarkal kapitalizme karşı feminist mücadele” pankartı ve feminizm bayrakları, Kampüs Cadıları “beden ve emek sömürüsüne yoksulluğa karşı cadılarla mücadeleye”ile alanda yerini aldı.
 Alanda ve kortejlerin yürüyüşü sırasında sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Karanlığa boyun eğmeyeceğiz”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Jin jiyan azadi”, “Direne direne kazanacağız”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” sloganları ve zılgıtlar atan işçiler, emekçiler, kadınlar çözümün mücadeleden geçtiğinin altını çizdi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Kezban Konukçu, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Başkanı Hakan Öztürk, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ve beraberindeki heyet alana giriş yaptı.
Gençler ise “Bijî Serok Apo”, “Be serok jiyan nabe”, “Kurdistan Faşizme mezar olacak”, “Selam selam, İmralı’ya bin selam”  ve “Bijî berxwedana zindanan sloganları attı.
Emekçiler, kortejler eşliğinde Taksim’e yürüyüşe başladı. Polis halka plastik mermi ve gazla saldırdı.
Polis saldırısına karşı direniş birçok noktada sürerken, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Taksim’e yürümek için Saraçhane’ye gelen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Türkiye emekçilerinin, yoksullarının, işçilerinin mücadelesinin ortak bir zeminde buluşturma mücadelesi vereceklerini söyledi.

BAKIRHAN'DAN 'ORTAK MÜCADELE' MESAJI

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, parti yöneticileri ve partililerle birlikte Taksim'e yürümek için Saraçhane'ye geldi. Burada konuşan Bakırhan, tüm toplumsal gruplara çağrı yaparak ortak mücadele vurgusu yaptı.
Bakırhan, şu ifadeleri kullandı: “Bugün 1 Mayıs. Dünya İşçi ve Emekçiler Günü'nü kutluyoruz, 'Bijî Yek Gulan' diyoruz. Biz de DEM Parti olarak tabanımız, kitlemiz, emekçiler, Kürt yoksulları olarak Taksim'de Türkiye işçi sınıfıyla, Türkiye emekçileriyle dayanışmak için bugün buradayız. Çok iyi biliyoruz ki işçilerin birliği ve mücadelesiyle, demokrasi ve özgürlük mücadelesini bir araya getirebilirsek güçlü bir mücadele zemini yaratabiliriz.
Bu ülkedeki yoksulluğu, yolsuzluğu, işçinin ve emekçinin çekmiş olduğu zulmü bitirebiliriz. Önümüzdeki günler Kürt halkının hak arama mücadelesiyle, Türkiye emekçilerinin, yoksullarının, işçilerinin mücadelesinin ortak bir zeminde buluşmasının mücadelesini daha fazla vereceğiz.
İşçiler, emekçileri, Kürtler, Aleviler, gençler ve kadınlar güçlü bir mücadele zemininde bir araya gelebilirlerse yaşadığımız yoksulluğu ve zulmü bitirmek bizim ellerimizdedir. Tekrar bu vesileyle bugün Taksim'e gelmiş Türk, Kürt, Arap, Ermeni emekçilerinin gününü kutluyor, dayanışma içerisinde olduğumuzu, mücadelemizin ortak olduğunu belirtiyor günlerini kutluyorum.”

HALK POLİS SALDIRISINA DİRENİYOR

İşçiler, kortejler eşliğinde Taksim’e yürüyüşe başladı. Saraçhane surlarının önüne polisler  halka plastik mermiler ve gazla saldırdı.

 Halk polis saldırısına karşı direnişe başladı. Saldırı sonrası kitle birçok noktada Taksim'e girebilmek için direniyor. Saldırıda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.


ÊLİH
Êlih Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingine girişler başladı. “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı; birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı, umudu büyütmek için haydi 1Mayıs’a” şiarıyla düzenlenen bölge mitingi için bir araya gelen platform bileşenleri, siyasi parti temsilcileri ve çevre kentlerden gelen çok sayıda işçi, emekçi, Turgut Özal Bulvarı’nda bulunan Word Mar Kavşağında bir araya geldi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher ve Petrol İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal’ın konuşmacı olarak yer aldığı miting için bir araya gelen binlerce kişi, uzun süre halay çekti.
“Baharı da barışı da kadınlar getirecek”, “Hakkımız olanı alacağız”, “Zımanê me rûmet û hebuna meye” ve “Yaşasın 1 Mayıs” pankartlarının açıldığı mitingde, sık sık “Bîji yek Gûlan” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atan halk, kortej halinde davul ve zurna eşliğinde mitingin gerçekleştirileceği 8 Mart Kadın Parkı’na doğru yürüyor.


WAN
KESK, DİSK, Wan Barosu, Wan-Colemêrg Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile TMMOB öncülüğünde “Emek bizim söz bizim” şiarıyla düzenlenen 1 Mayıs Wan Bölge Mitingi yürüyüş korteji ile başladı. Binlerce emekçi sabah saatlerinde Günpaş AVM önünde bir araya geldi. “Bijî 1’ê Gulanê/ Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atan emekçiler, ardından mitingin yapılacağı Musa Anter Parkı’na doğru yola çıktı. Sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı kortejin en önünde ise Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) yer aldı. “Susturamayacaksınız” pankartı ile yürüyen özgür basın emekçileri, “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı.

Mitingde KESK EŞ Genel Başkanı Ahmet Karagöz, Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları konuşma yapacak.

 Mitingde ayrıca Fazıl Demir, Koma Janya ve Babetna sahne alacak.