23 yaşındaki Ekim Polat serbest bırakılmalı

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Manisa/Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 23 yaşındaki Ekim Polat’ın durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak ilçesinde bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Ahmet Çiçek, Manisa/Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 23 yaşındaki Ekim Polat’ın durumuna dikkat çekti.

Çiçek, Polat’ın, 2016 yılında İstanbul’da gözaltına alındığını ve Vatan Caddesi’ndeki İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde 25 gün boyunca ağır işkence gördüğünü hatırlattı. Polat’ın İHD hasta tutuklu listesinde yer aldığını belirten Çiçek, “Ekim’in KOAH hastalığı, 2 yıl önce sınırda kemik erimesi tespiti (şu anda durumu bilinmiyor), kalp hastası (1 yıl önce kalp krizi geçirmiş), kanser ve felç geçirme riski bulunmakta, yürürken sağ ayakta uyuşma olmakta, sol ayağını da sürüyerek yürümektedir. Tedavi yapılması gerekir denmiş ama yapılmamıştır. Ayrıca hipofiz hormon tedavisi yapılmamaktadır. Bulunduğu cezaevinde de sağlık sorunları sürmesine rağmen tedavisi yapılmamaktadır. ATK hastalıkları ile ilgilenmemiş ve ret kararı vermiştir” diye belirtti.

Polat’ın annesinin derneklerine yaptığı başvuruya göre Manisa/ Akhisar T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da ihlallerin devam etiğini belirten Çiçek, şunları söyledi: “Ekim işkenceye maruz kalıp, ölümle tehdit edilmektedir. Adli ve tehlikeli tutuklulara hedef gösteriliyor ve bir gardiyan tarafından ‘Asmayalım da besleyelim mi’ diyerek tehdit ediliyor. Polat’ın, genç yaşına rağmen bu kadar çok hastalığa yakalanmasının ve insan onuruna uygun tedavisinin yapılmamasının nedeni nedir? Bize yapılan başvuru sonucu birçok yetkili devlet kurumuyla gereken yazışmalar yapılmıştır. Ekim Polat’ın durumunu yakından takip edeceğiz. Polat derhal serbest bırakılsın.”