5 MART GÜNDEM

5 Mart Haber Merkezi gündemi...

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için düzenlenen eylemler takip edilecek.

-Kuzey Suriye’de DAİŞ’e karşı gerçekleştirilen operasyon ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Siyasi iktidarlar tarafından tehdit görülen birçok siyasi önder serbest kaldıktan sonra halkları tarafından devlet başkanı olarak seçildi. Bu önderler arasında Nelson Mandela, Xanana Gusmao, Alberto Mujica gibi isimler de bulunuyor.

-Strasbourg’daki Avrupa Konseyi (AK) önünde 7’inci yılında da kararlılıkla sürdürülen Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi, bu hafta İsviçre’den gelen Kürdistanlılar tarafından devralındı.

-8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJK) Koordinasyonu, “Dünyanın dört bir yanında şimdiden önemli sonuçlar yaratan, kadın bilincinin büyümesine katkı sunan, hepimize moral veren, gücümüze güç katan, ataerkil sistemin korkusunu büyüten mücadeleler yürütülüyor” dedi.

-Strasbourg’da açlık grevinde olan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’un annesi Mihriban Koç, (88)evladını 30 yıldır göremediğini belirterek, "Tecrit kalkarsa 30 yıllık hasretim de biter" dedi.

-8 Mart Kadınlar Günü'ne ilişkin KBDH tarafından yapılan açıklamada, "Erkek iktidarı olan faşizmi kadınlar yıkacak ve 8 Mart'ı faşizmle hesaplaşma gününe çevirecek" denildi.

-8 Mart vesilesiyle kadın tutsaklara mektup yazan kadın dağ direnişçileri, "Bugün faşist AKP-MHP iktidarının tecridi yaşam haline getirmesini kabul etmeyerek, hayatı yeniden örüyorsunuz" dedi.

-HDP Amed İl Eş Başkan Yardımcısı Mustafa Akengin, 31 Mart yerel seçimlerine dönük yaptıkları teknik hazırlıklara ilişkin konuşarak, Amed'de bir tek oy bile çaldırmayacaklarını söyledi.

-Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, AKP iktidarının gasp ederek kayyum atadığı belediyeyi 31 Mart'ta halka teslim edeceklerini belirtti.

-HDP Uludere Belediyesi Eşbaşkan Adayı Feride Yaman, “Çocuğumun geleceğini düşündüğümde siyasette yer aldım ve yanlışları partim ile değiştirmek niyetiyle bu yola çıktım” dedi.

-HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede, tecrit kırılmadan ve yeni bir barış ortamı sağlanmadan sadece seçimlerden zaferle ayrılmanın yeterli olmayacağını söyledi.

-Amed’den başlayarak Cizre’nin içinden geçip Basra Körfezi’ne dökülen Dicle Nehri’ne birçok noktadan kanalizasyon suları karışıyor.

-Şehba’ya gelen Efrînlilerin ilk iki aylık süreçte 4 bin öğrencisi vardı ama şimdi 14 bin öğrenci ilk, orta ve lise eğitim-öğretimini görüyor. 777’si kadın, 991 öğretmen büyük bir azimle çalışıyor.

-Çatısı altında 400’e yakın yöre derneği ve federasyonu bulunan Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, demokrasiden yana oy kullanacaklarını söyledi.

-HDP Bezbın Beldesi Belediyesi Eşbaşkan Adayı Veli Karadeniz, “Halk, kayyumdan önceki yerel yönetimi yaşadı. Kayyumun ağalık sistemini de gördü. Her şeyin farkında” dedi.