75 yaşındaki hasta tutsak Elbi’ye cezaevinde zulüm

75 yaşındaki hasta tutsak Ferzende Elbi’nin durumu her gün daha da kötüye gidiyor. Tekerlekli sandalyede yaşayan ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan Elbi, tüm başvurulara rağmen tahliye edilmedi.

Halk arasında barış elçisi olarak tanımlanan aksakallılar, yaşlılar heyeti ya da çözüm sürecinde “akil adamlar” olarak bilinen birçok kişi, mesnetsiz iddialar ve gizli tanık ifadeleri ile müebbet hapis cezalarına çarptırıldı. Bunlardan biri de 75 yaşındaki Ferzende Elbi. Elbi, İdir (Iğdır) halkı arasında barış elçisi olarak tanınıyor. Eskişehir H tipi kapalı ceza infaz kurumunda tutuklu bulunan Ferzende Elbi ağır sağlık sorunları yaşamasına rağmen tahliye edilmiyor.

AİLESİ: ELBİ DERHAL TAHLİYE EDİLMELİDİR

Ferzende Elbi’nin sağlık durumuna ilişkin bilgi veren kardeşi Halit Elbi, “Ağabeyim şu anda Eskişehir H tipi cezaevinde tutuklu. 75 yaşında… Yaşına bağlı olarak rahatsızlıkları var. Görme, işitme sorunları var. Tansiyon hastalığı nedeniyle sık sık burun kanaması yaşıyor. Fıtık ve benzeri hastalıkları devam ediyor. Zaten sağlık raporlarında bu var. Bu yüzden sağlık sorunlarının ve yaşının göz önünde bulundurularak tahliye edilmesini talep ettik. Adalet Bakanlığına defalarca başvurduk ancak her defasında cevap bile verilmedi, bilgi verilmedi.

Adalet Bakanlığı’na çağrımız bütün hasta tutsaklar için çözüm üretilmelidir. Kamuoyu bu konuda oldukça duyarlı ve hassasiyet gösteriyor. Psikolojik olarak etkilenmemesi için ona iyi olduğunu söylüyoruz. Rahatlatmaya çalışıyoruz ama sonuçta yaşlı ve hasta bir insan. Bu durum nereye kadar gidecek. Dönemin valisi, müftüsü ile barış toplantıları yaptılar, insanları barıştırdılar ve sonra bu yüzden suçsuz hukuksuz cezaevine konuldu. Ama ne olursa olsun şu yapılması gereken adil yargılama, yaşam hakkı için çözümler üretilmelmesi” şeklinde konuştu.

HUN: YAŞAM HAKKI GASP EDİLMİŞTİR 

Ferzende Elbi’nin durumuna ilişkin Türk Adalet Bakanına soru önergesi veren HEDEP İdir Milletvekili Yılmaz da konuya ilişkin ANF’ye açıklamalarda bulundu. Hun, Ferzende Elbi’nin hasta tutuklulara yönelik zulüm politikası çerçevesinde yaşam hakkının elinden alındığını ifade etti. Ferzende Elbi’nin, barış elçisi olarak tanındığını kaydeden Hun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kendisi akil insan, sevilen, sayılan, barışı gerçekleştiren bir insandır. Akil bir insandı, barış elçisiydi. ‘Halk arasında barışı neden siz yaptınız?’ denilerek cezalandırıldı. Sağlık sorunları ileri seviyede. Çoklu hastalıkları var. Ailesi ile konuşmakta zorluk çekiyor. Tekerlekli sandalye ile görüşmeye geliyor, yürüyemiyor. Kendi günlük yaşamda ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Kendi başına yaşamayacak durumda. Adli Tıp Kurumu onun için cezaevinde kalabilir raporu vermiş. Kendisinin çeşitli sağlık raporları var ama o raporlara ulaşamıyoruz. Soru önergesi verdik.  İlgili bütün kurumlara başvuruda bulunduk. Bu yaşta, bu şartlarda cezaevinde kalamaz şeklinde dilekçelerimizi vardık, başvurularımızın sonucunu bekliyoruz.“