80 yaşındaki ağır hasta Makbule Özer yeniden hapse girecek

Bir süre önce hastalığı nedeniyle cezası 1 yıl ertelenerek tahliye edilen ağır hasta Makbule Özer, ATK’nin “Cezaevinde kalabilir” raporu üzerine tekrar cezaevine girecek.

Wan’ın Artemêt ilçesinde “örgüte yardım etmek” iddiasıyla mahkemenin verdiği 2 yıl 1 aylık hapis cezası sonrası 9 Mayıs 2022’de tutuklanan ve cezasının bir yıl ertelenmesi üzerine 7 Eylül 2022’de serbest bırakılan 81 yaşındaki Makbule Özer, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde kalabilir” raporu üzerine tekrar cezaevine girecek. 

1 Kasım’da ATK tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, “Makbule Özer’in mevcut belgeleri ve muayene bulgularına göre halihazırda, R (rehabilitasyon) tipi cezaevi şartlarında kalmasının uygun olduğu, 3 ay sonra gözlem notları ve son durumu gösteren sağlık kurulu raporu ile birlikte muayeneye gönderilmesi sonrasında sorulan hususlar hakkında yeniden değerlendirileceği oy birliği ile karar verildi.”

AKT’nin verdiği bu kararın diğer bölümünde ise, Özer’in tekerlekli sandalye ile muayeneye geldiği, astım, nefes darlığı, diz, ayak, bilek hareketlerinin kısıtlı ve görme kısıtlılığı olduğu notları düşüldü. 

Bugün savcılıkla görüşen aileye, Özer’in R tipi cezaevine teslim edilmesi istendi. Aile, bunun üzerine Pazartesi günü Özer’i cezaevine teslim edecek. 

‘NEFES ALMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM’

Cezaevine gönderilmeden önce ANF'ye konuşan Makbule Özer, daha önce cezaevinde olduğu süre boyunca hep hasta olduğunu ve devamlı hastaneye gitmek zorunda kaldığını anlattı.

Bu yaşta, birçok ağır hastalıkla cezaevine girmek adalet olmadığını söyleyen Makbule Özer, “Yürüyemeyecek durumdayım ama beni yine hapishane götürecekler. Ne ellerim ne de ayaklarım tutuyor. Birçok hastalığım var. Nefes almakta bile zorluk çekiyorum. Bazen nefes almak için makineyle ile oksijen almam gerekiyor. Cezaevinde kendime bakamıyordum. Cezaevindeki arkadaşlar tüm ihtiyaçlarımız karşılıyordu. Onlar olmasa ben cezaevinde yaşayamazdım” dedi.

‘KÜRTLERE ADALET UYGULAMIYORLAR’

“Biz Kürtlere zülüm ediyorlar” diyen Makbule Özer, şunları dile getirdi: “Halim, durumum bu. Yaşlı ve hasta halimle yeniden cezaevine koyacaklar. Yürüyecek durumda bile değilim.  İstanbul’da bize rapor vermek için hastaneye götürdüler. Bana yüzde 61 engelli raporu verdiler. Buna rağmen beni yeniden tutuklayacaklar. Hastanede benden daha kötü insanlar vardı. Bazı hasta tutukluları hastaneye getirdiler. Sedye üzerinde getirenler bile cezaevine geri götürdüler. Bu kadar yaşlı ve hasta insanları cezaevine niye götürüyorlar. Onların hiç adaleti yok mu? Biz istiyoruz ki, başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm tutsaklar serbest bırakılmasın. Suçsuz bir şekilde insanları tutukluyorlar ve uzun yıllar veriyorlar. Ne kadar hırsız ve katil varsa cezaevinde çıkartıyorlar ama biz Kürtlere ise ceza veriyorlar, zulmediyorlar. Biz Kürtlere düşmanlık ediyorlar. Biz Kürtlere adalet uygulamıyorlar. Burada ben kendimi düşünmüyorum, cezaevindeki arkadaşlara yük olacağım. Her şeyimle onlar ilgileniyorlar. Eğer cezaevine girersem belki bir daha dışarı sağ çıkamam. Bu hasta halimle ancak tabutum çıkar. Umarım tüm hasta tutsaklar bir an önce dışarı çıkar.”