Çağın fedailerinden Garzan Tolhildan

HPG gerillası Garzan Tolhildan’ın mücadelesi Kobanê’den Zagroslara ve Amediyê’ye kadar uzanan, her türlü insanlık suçuna karşı direnmesini bilen, çağın en onurlu insanlık ve devrimci savaşı olmuştur.

GARZAN TOLHILDAN

Her insanın farklı bir hayat hikayesi vardır. Eğer bir de devrimciysen yaşam öykün herkesten çok farklıdır. Bundandır ki bu yiğitlerin yaşamı filmlere ve yazılara konu olmaya değerdir. Her biri ayrı bir mekandan gelseler de, onları aynı mekanda aynı amaç uğruna ve aynı yürekle savaştıran tek bir gerekçe vardır. Nice savaşçılar gelip geçmiştir yeryüzü topraklarından,  fakat en anlamlı yaşayan ve hiçbir satıra sığdıramadıklarımızdandır çağın fedaileri, özgürlük gerillaları.

Onların özgürlük yürüyüşleri çoğunlukla faşizmin saldırıları ile başlar. Ve bu yürüyüşler Zagroslardan Botan’a, Amed’den Dersim’e kadar uzanır. HPG gerillası Garzan Tolhildan’ın mücadelesi de Kobanê’den Zagroslara ve Amediyê’ye kadar uzanan, her türlü insanlık suçuna karşı direnmesini bilen, çağın en onurlu insanlık ve devrimci savaşı olmuştur.

Garzan Tolhildan kod adlı Garzan Şêx, onurun ve direnişin kenti olan Kobanê’de dünyaya gözlerini açar. Yurtsever, katılımın ve şehadetin olduğu bir aile ortamında büyür. Çevrenin ve ailenin içerisinde bulunduğu koşullar onu erken yaşta mücadele ile tanıştırır. Görmediği, tanımadığı gerilla hikayeleri ile büyürken amcasının, efsane bir gerillanın yaşam öyküsünü dinleyerek şekil verir karakterine. Şehit Heqî Kobanê’nin şehadeti ile ailede partiye daha fazla bağlılık gelişir ve şehidin düşen silahını kaldırma görevi üstlenilir. Heval Garzan da amcası gibi büyük bir özgürlük gerillası olmayı hayal eder ve en büyük hedefi bir gün bu hayalini gerçekleştirmek olur. Direnişi ve bağlılığıyla kendini tüm dünyaya gösteren Kobanê halkı, dünyada eşi benzeri olmayan Rojava Devrimine şahitlik eder.

Bu uğurda bedel veren ve en büyük acılarını içlerine gömerek kine çevirmesini bilen yüzlerce Kürt genci gibi Garzan da, tarihi direnişte babasının kahramanca şehadetine tanıklık eder. Babasının şehadeti ile yüreği öfke tufanına döner. Amcasından sonra babasının da şehadeti için intikamlarını alabileceği tek mekanın dağlar olduğunu, ancak bu şekilde ailesine layık bir evlat olacağını düşünür. Garzan Şêx, hayat öğreticisi ve her anında ona dik durmasını öğreten yiğit annesinin desteği ile 2017 yılında yönünü özgürlük dağlarına verir. Geriye başı dik bir anne ve ona verdiği intikam sözünü bırakır. Büyük hayaller kurup adım attığı bu yolda adını Garzan Tolhildan yapar. İntikam artık onun adı olur. Garê alanında temel eğitimini görür. Her alanda çabuk öğrenen, yetkinleşen kişiliğinin temelini atmış olur.

KUTSAL YOLUN YOLCULARI

Yaşamının ilk öğretmeni olan annesinin öğrettikleri ve Rêber Apo felsefesinden aldıkları ile dağlarda ilk adımlarını atar. Daha genç ve yeni olmasına rağmen dur durak bilmeyen Garzan Tolhildan, 2018 yılında yönünü Türk devletinin yoğun saldırdığı ve büyük yenilgiler yaşadığı Zap alanına verir. Zap alanında tünel çalışmalarından, altyapı hazırlıklarına, eylemlere katılmaya kadar birçok çalışmada yer alır. Çünkü devrimci olmak, emek vermek demekti. Zap alanında da emeğin adı, yenilmez bir devrimci ve çağının fedailerinden olur Garzan Tolhildan.

2021 yılında Türk faşist devletinin başta Avaşîn olmak üzere Medya Savunma Alanlarında kapsamlı bir operasyon başlatması ile gerilla yeni bir destan yazmaya başlar. Uğrunda savaştıkları toprakları ve ülkeleri için nice yiğitlerin kanları ile sulanır toprak. Her damlası kutsal ve anlamlıdır. Sonunda özgürlük varsa nasıl anlamlı ve kutsal olmasın ki. Emeğin timsali Garzan, savaş meydanına gitmek için kuşanır. Yanı başında insanlık adına direnen, kimyasallara, nükleer patlamalara hiç aldırış etmeden onuru savunan yoldaşlarının direnişine çok yakından şahitlik eder.

Onlar Garzan’ın mücadele arkadaşlarıydılar ancak Garzan onlara her baktığında, bir insanın bu kadar kimyasal ve ağır saldırılara direnmeleri karşısında hayran kalır ve o süreç içerisinde elinden gelenin en fazlası ile katılabilmek için dur durak bilmeden çalışır. 2021 yılında Avaşîn alanına geçen Garzan büyük tecrübeler kazanır ve her koşul altında öncülük rolünü üstlenebilecek düzeye gelir. Alan içinde en çok Werxelê bölgesinde kalır, emek verir. Bu yüzden de 2022 yılında gerçekleştirilen operasyonlarda büyük bir sorumluluk yüklenir. En zor anlarda, en tehlikeli yollarda, sarp arazilerde öncülük eder. Bazen bir saldırı eyleminde savaşçı, bazen uzun dağ yolculuklarında yol gösteren, bazen de tünel savaşlarında yılmaz bir direnişçidir Garzan. Türk faşist askerlerinin her saldırısına cevap olmayı bilen, yoldaşlarını kurtarabilmek için gözünü dahi kırpmadan en büyük fedakarlıkları yapmasını bilendir. Zagrosların asi dağlarında en zor olan ile mücadele etmesini çok iyi öğrenir. O artık zorun savaşçısı ve döneminin genç komutanıdır.

Onun için zor olsa da savaş ve pratik tecrübelerini yoldaşlarına aktarabilmek ve farklı alanlarda deneyim sahibi olabilmek için 2023 yılında Zagroslardan ayrılır ve yönünü eğitime verir. Bir yandan Zagroslardan ayrılmanın hüznünü yaşarken bir yandan da ilk defa göreceği merkezi eğitime girmenin de heyecanını yaşar.

Mahsum Korkmaz Akademisi’nde büyük bir yoğunlaşma ile kendini pratiğe hazırlar. En zor alanlara gitmek için öneriler yapar ve bunun için hazır olduğunu gösterir. Zor alanlarda katıldığı pratiklerden dolayı büyük bir birikimi olan Garzan Tolhildan, eğitim içinde de bütün tecrübelerini yoldaşlarına aktararak eğitime ve yoldaşlarına büyük bir katkıda bulunur. Eğitim sonrası savaşın çok yoğun olduğu ve direnişin en üst safhada yaşanıldığı Şehîd Delîl Zagros Batı Zap bölgesine düzenlenir.

ZALİMLERE EN BÜYÜK YENİLGİYİ YAŞATTILAR

İnsanlık adına var olan tüm değerleri yok etmek isteyen zalimlerin karşısında ya da sırtını tekniğe ve kimyasal silahlara dayandıran bir ordunun karşısında kimler, nasıl kişiliklere sahip olanlar direnebilirdi? Peki, zerre kadar insanlıktan pay almayan bu canilere en büyük yenilgiyi kimler yaşatabilirdi? Bu soruların yanıtları tek yerde birleşiyor. Çağın fedaileri olan ve kendilerini bir amaç uğruna bu yola adayanlar elbette. Yoksa bu kadar zalimliğe, her gün mevzilerde gerçekleştirilen en ağır patlamalara ve renk renk çeşit çeşit olan kimyasal gazlara karşı hangi ordu durabilir ki? 4 yıldır her türlü saldırıya karşı gerillanın inancından, kararlılığından ya da intikamından bir şey eksildi mi? Tabii ki hayır! Gerilla Garzan gibi yiğitler işte bu mücadelenin en büyük anlamı ve intikam sözü oluyordu.

Yönünü Şehîd Delîl Zagros Batı Zap bölgesine çeviren Garzan Tolhildan, edindiği savaş tecrübelerini bu alanda da pratiğe çevirip düşman yönelimlerine cevap oluyor. Gerçekleşen birçok eylemde ve devrimci hamlede en ön saflarda mevzi tutup, Türk askerlerine karşı savaşıyor. Her yerde olduğu gibi Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinde de fedakarlığı, cesareti ve tereddütsüz katılımıyla genç fedai bir militan olarak adını tarihe kaydeder.

Garzan Tolhildan gibi binlerce yiğidin karşısında hiç şansı olmayan, insanlık suçu işlemede sınır tanımayan ve gün geçtikçe alçalan Türk ordusu savaş suçu işlemeye devam eder. 9 Mart 2024 gününde de Şehîd Delîl Zagros Batı Zap bölgesinde düşman saldırıları sonucunda Kürt halkının en değerli evlatları Garzan Tolhildan, Bêrîtan Şemsê yoldaşı ile şehitler kervanına katılır. Ardında hiçbir zaman unutulmayacak ve hep dile gelecek bir yaşam öyküsü bırakır. Nasıl ki intikam sözüyle çıkmıştı bu yola, şimdi de yoldaşları her eylemde onun intikamı ile Kürt düşmanlarına karşı savaşıyor. Böylece onurun temsilcisi devraldığı bayrağı, zafere kadar durmak yok sözüyle yoldaşlarına devrediyor.