Gülbahar Kaya: Gimgim’dan göçü durduracağız
Gimgim Belediyesi Eşbaşkanı Gülbahar Kaya, 'Doğduğum yerde doymak istiyorum' projesini hayata geçireceklerini ve Gimgim'dan göçü durduracaklarını söyledi.
Gimgim Belediyesi Eşbaşkanı Gülbahar Kaya, 'Doğduğum yerde doymak istiyorum' projesini hayata geçireceklerini ve Gimgim'dan göçü durduracaklarını söyledi.
Altyapı hizmetlerinden istihdamı arttırmaya kadar kaynakları halkın hizmetine sunacaklarını belirten Gimgim (Varto) Belediyesi Eşbaşkanı Gülbahar Kaya, “El ele ve güç birliği içinde başarılı olacağımıza ve Varto'yu hak ettiği yere taşıyacağımıza inanıyorum" dedi.
ANF'ye konuşan Gimgim Belediyesi Eşbaşkanı Gülbahar Kaya, ilçenin iki dönemdir kayyumlar tarafından yönetildiğini ve temel belediyecilik faaliyetlerinin bile yürütülmediğini söyledi. Belediye bünyesinde kayyum tarafından ihtiyaçtan fazla personel istihdam edildiğini ve bu personellerin maaşlarının belediye bütçesi için önemli bir kalem olduğunu belirten Gülbahar Kaya, "Bunların hepsi külfet, kaynak israfı” dedi. Altyapı hizmetlerinden istihdamı arttırmaya yönelik birçok projelerini olduğunu kaydeden Gülbahar Kaya, belediyenin kaynaklarını halkın hizmetine sunacaklarını belirterek, ’Doğduğum yerde doymak istiyorum' projesini hayata geçirip Gimgim'dan göçü durduracaklarını vurguladı.
BORULARDAN KİRLİ SU AKIYOR
Altyapı adına tek çalışma yapılmadığını belirten Gülbahar Kaya, şöyle devam etti: “Yollar bozuk, su şebekesinin onarılması gerekiyor, suyun kendisi temiz olduğu halde borulardan kirli su geliyor. Bunlara dair talepler de varken hiçbirine el atılmamış. Belediyeye ihtiyaçtan fazla personel alımı yapılmış. Sözleşmesi bitmiş, tekrar devam ettirilmiş. Yaptığı iş nedir diye bakıyorsun, sadece alınmak için alındığı o kadar belli ki. Hizmet bekleyen birçok alan var. Projelerimize ve kendi alanlarına hakim kişileri istihdam etmek istiyoruz ama bunu yapmak için şu an çalışıyor gibi gözüken ve esasında belirgin bir işi olmayan personelin işine son vermek gerekiyor. Yapamıyoruz, çünkü sözleşmesi devam ediyor ve böyle bir şey yaparsak tazminat ödememiz gerekiyor. Bunun için bir bütçemiz yok. Kayyumlar gittikten sonra da böyle dolaylı şekilde işleyişimize müdahil oluyorlar."
KAPATILAN KURUMLARI YENİDEN AÇACAĞIZ
Belediyeyi resmi olarak devraldıktan sonraki hafta içinde ilk meclis toplantısını yapıp önlerine bir liste koyduklarını belirten Gülbahar Kaya, şunları söyledi: “Kayyum tarafından kapatılan kurumlarımızı açmak ve tekrar eski işlevlerini kazandırmak hepimiz için önemli. Savuşka Kadın Merkezi ve Mordem Kültür Merkezi'ne dair bu kararları aldık. Varto'nun aciliyetli altyapı ihtiyaçları var. Su şebekesi probleminden bahsettim, buraya yıllardır doğal gaz getirilmiyor. İnsanların gelir seviyesi düşük olduğu için burada ağırlıklı olarak Şırnak kömürü kullanılıyor. Kalori değeri düşük ve çevre kirliliği yaratan bir kömür bu. Varto kışın simsiyah toz bulutları altında kalıyor. Tabii doğal gazın getirilmesi merkez ile ortak yapılabilecek bir şey. Biz bu noktada temaslarımızı kurduk. Hedefimiz 2024 yılı içerisinde zemin etüdünü tamamlayarak boruların döşenmesini sağlamak. Önümüzdeki günlerde doğrudan bu konu için Ankara'ya gideceğiz, çünkü insanımızın sağlığı için de çevre için de bu konu çok önemli."
HAYVANCILIK VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNE DAYALI KOOPERATİF
Gimgim'a dair orta ve uzun vadede istihdamı arttırmaya yönelik birçok projeleri olduğunu ve bunları adım adım hayata geçireceklerini vurgulayan Gülbahar Kaya, kadınların ekonomiden sosyal hayata kadar yaşamın her alanında daha aktif yer almasının, gençlerin ise işsizlik kaygısıyla doğdukları toprakları terk etmemesinin temel hedefleri olduğunun altını çizdi. Gülbahar Kaya, şöyle konuştu: "Bizim coğrafyamız güvenlik politikaları ile ıssızlaştırıldı, yatırım yok, işsizlik had safhada. Var olan işletmeler emek sömürüsü üzerine; tekstillerde insanlar asgari ücret bile alamıyor, müthiş bir sömürü var. Gençlerimiz yönünü batı şehirlerine veya Avrupa'ya dönüyor. Tüm ideolojik önceliğimize rağmen kadının sosyal ve ekonomik hayattaki yeri hala yeterli değil. Her yerin özgün coğrafi ve üretimsel dinamikleri ayrı, biz Varto özelinde hayvancılık ve süt ürünlerine dayalı bir kooperatif oluşturmayı planlıyoruz. Kadın üretimi ağırlıklı, kadınlar süt, yoğurt, peynir gibi kendi evlerinde ürettikleri şeyleri de getirip kendileri için açılan pazarlarda satabilecek. Varto merkeze gelme, burada gerektiğince kalma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamasınlar diye kadın misafir evleri açacağız. 'Doğduğum yerde doymak istiyorum' talebi, dünyanın en haklı talebidir. Mûş'un en büyük sorunu göç ve ekonomidir. Biz bunun için Mûş genelinde bir ortaklaşmaya giderek gençlerimizi de yeniden tarıma teşvik edeceğiz, toprakla genç kuşaklar için yeniden ve doğru bir buluşmayı sosyal ve ekonomik olarak çok yönlü bir şekilde planlıyoruz. Dünyanın en güzel topraklarında doğmuşuz, burayı yaşanılır kılmak hepimizin sorumluluğu. Tek bir gencimizin dahi ekonomik gerekçelerle memleketini terk etmesini istemiyoruz. El ele ve güç birliği içinde birçok projeyi başarı ile hayata koyacağımıza ve başarılı olacağımıza, Varto'yu hak ettiği yere taşıyacağımıza inanıyorum."