Çiftyürek: İktidar tarımı bitirdi, kendi çözümümüzü üretmeliyiz

DEM Parti Tarım Komisyonu Üyesi Sinan Çiftyürek, AKP-MHP iktidarının tarımı bitirdiğini belirtti. Çiftyürek, "İktidarın sömürgeci siyaseti Kurdistan’ın kaynaklarını batıda temerküz ediyor. Bölge çiftçisi DEDAŞ’ın zulmü altında can çekişiyor. Kendi çözümüm

TARIM POLİTİKASI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Tarım Komisyonu Üyesi Sinan Çiftyürek, iktidarın tarım politikaları ve çiftçi eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. DEM Parti Amed İl Örgütü binasındaki toplantıya DEM Parti Amed il eşbaşkanları Gülşen Özer ve Abbas Şahin de katıldı.

Sinan Çiftyürek, "Tarım Bakanlığı, bahçesini ve tarlasını iki yıl üst üste ekmeyen çiftçinin arazisine el koyma kararı aldı. Daha sonra Ziraat Bankası kredi borcunun iki taksitini üst üste ödemeyen çiftçinin arazisini icra yoluyla satışa çıkarma kararı aldı. Ardından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve hükümetin üreticiyi destekleyen politikalarını alt üst eden açıklamalar geldi” dedi.
Çiftyürek, “Çiftçiler ilk kez net olarak 'hükümet istifa' sloganları ile sokağa çıktı. Çiftçi ekemiyor aç kalıyor, binbir zorlukla ekiyor yine aç kalıyor. Bu sefer maliyetinin altında satmak zorunda kalıyor. Diyarbakır’da karpuzda, Mardin’de soğanda, Karadeniz’de domateste gördüğünüz gibi ürünü tarlada kalıyor. Bu aynı zamanda tüketiciyi zorda bırakıyor. Üretici satamadığı için perişan, aç. Tüketici de bahçeden 5 liraya alınan ürünü markette 20 liraya, hatta 80 liraya alıyor. Bu kriz iki kesimi birden etkiliyor” diye belirtti.

Tarım devriminin merkezi olan bir coğrafya olan Kurdistan ve Anadolu’da bir gıda kriziyle yüz yüze kalındığını vurgulayan Çiftyürek, bunun da ciddi tehlikeler barındırdığını söyledi.

'DEVLETTEN BEKLEMEMELİ, HALKLA BİRLİKTE YAPMALIYIZ'

 Çiftyürek, şunları da belirtti:

"İktidarın sömürgeci siyaseti Kurdistan’ın kaynaklarını batıda temerküz ediyor. Bölge çiftçisi DEDAŞ’ın zulmü altında can çekişiyor. Peki, bu bölge enerji fakiri bir bölge mi? 790 tane hidroelektrik ve baraj santralı olan Türkiye’de bunun ilk büyük 10’u Kurdistan’da. Elektrik sıkıntısı yaşayan yer neresi? Yine Kurdistan. Biz enerji fazlasının batıya aktarılmasına karşı değiliz ama buranın kaynaklarının buraya verilmeden tümüyle aktarılmasına karşıyız.
Hükümetin işçi ile çiftçinin tepkisini birbirinden ayıran politikasına karşı üreticinin, çiftçinin, Türkiye ve Kürdistan güçlerinin ortak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bütün belediyelerimiz tarım yüzyılı gerçeğinden hareketle, tarım politikalarını ve planlamalarını hükümetten beklemeden halkla birlikte yapmalıdır. Buna yönelik çabaları da var. Yıllardır GAP ve DAP devrede ama Kurdistan yoksul. Eğer bölücülük diyorsanız alın size bölücülük! Halkımız kendi çözümünü üretmelidir. Kendi kaynaklarımızı değerlendirmemiz gerekiyor ve bu konuda da belediyelerimize büyük görevler düşüyor. Ayrıca üretici ile tüketiciyi doğrudan buluşturmaya yönelik belediyelerimizin projeleri var. Ekolojik tarım en önemli meseledir.”