Çocuklara yönelik ırkçı uygulamalara son verilmeli

4 Haziran Uluslararası Çatışma Kurbanı Çocuklar Günü dolayısıyla Amed'de yapılan ortak açıklamada, çocuk haklarının güvence altına alınması talepleri dile getirildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi'nde gerçekleşen açıklamaya, İHD Amed Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Çocuk Çalışmaları Derneği, Rengarenk Umutlar Derneği, Çocuklar İçin Adalet Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi katıldı.
Açıklama metnini okuyan İHD Amed Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Avukat Berfin Elçi, dünyada birçok bölgede savaş ve çatışmalar nedeniyle çocukların maruz kaldığı hak ihlallerinin korkunç boyutlara ulaştığını ifade etti. İsrail ve Filistin arasındaki savaşın özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu söyledi. 26 Mayıs'ta Refah'taki çadır kampına yapılan saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 45 sivilin hayatını kaybettiğini belirten Elçi, her savaşta olduğu gibi bu savaşın da en büyük mağdurlarının çocuklar olduğunu vurguladı.

KURDİSTAN'DA ÇOCUK ÖLÜMLERİ VE CEZASIZLIK

Türkiye'de Kürt sorununun çözümsüzlüğünün getirdiği şiddet ortamında yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiğini söyleyen Berfin Elçi, bu ihlallerin faillerinin cezasız kalmasının genel bir uygulama haline geldiğini, çocukların yaşam hakkı dışında birçok temel haklarının ihlal edildiğini belirtti.

KURUMLARA ÇAĞRI

Berfin Elçi, Türkiye ve uluslararası kamuoyunu İsrail-Filistin savaşının sona erdirilmesinde aktif rol almaya çağırdı. Türkiye'deki iktidar partilerine barışçıl bir atmosfer sağlamayı, çocukların anadilde eğitim haklarını tanımayı, çocuk ölümleri ve istismarı vakalarındaki cezasızlık politikalarını sonlandırmayı ve çocukların sağlık ve beslenme haklarını güvence altına almayı talep etti. Ayrıca çocuklara yönelik ırkçı ve ayrımcı uygulamaların sonlanması için tedbirler alınmasını istedi.