Çukurova'daki siyasi tutsaklar neler yaşıyor?

İHD Şube Başkanı İlhan Öngör, Çukurova’da bulunan cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığını açıkladı.

Cezaevlerinde açlık grevleri öncesinde de sıklıkla hak ihlalleri ile gündeme gelen Çukurova’da bulunan Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi, Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi ve Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde ihlaller sürüyor.

YASAK, ONUR KIRICI DAYATMA, HABER ALMA HAKKI İHLALİ...

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı İlhan Öngör, hak ihlallerini anlattı.

Öngör, özellikle Osmaniye'de tutsakların aileleriyle telefon görüşmelerinde örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle telefon görüş yasağı ve hücre cezası gibi disiplin cezaları verildiğini ifade etti. Öngör, koğuşların ise rutubetli ve havasız olduğunu belirtti. Hastane sevkleri sırasında askerlerin onur kırıcı aramalar yaptığını belirten Öngör, “Hapishanelerin tamamında ayakta sayım dayatmasının devam ettiği, mahpusların kalkmadığı takdirde infaz koruma memurları tarafından kollarından tutularak zorla kaldırıldıkları, avluya çıkarıldıkları, provoke edici hareketlerde bulunduklarını öğrendik. Yaptığımız görüşmelerde, basın-yayın-TV gibi haber alma ve bilgi edinme araçlarında, kitap, dergi ve gazetelerde kısıtlamaya gidildiği, hiçbir hapishanede istenilen gazetelerin -örneğin Yeni Yaşam gibi- temin edilmediği de aktardılar” dedi.

‘KÜRTÇE MEKTUPLARA EL KONULUYOR’

Osmaniye'deki tutsaklara çoğu mektubun verilmediğini belirten Öngör, mektuplarda yazan beyanlardan ötürü disiplin soruşturmalarının da başlatıldığını söyledi. Kürtçe dil ile yazılan mektup ve kartlara, ‘bilinmeyen bir dil’ olarak tanımlanarak tercümesi için ücret verilmesi istendiğini ve el konulduğunu kaydeden Öngör, “Kürkçüler'de ise yaşanan genel hak ihlallerine karşı yazılan başvurular ve mektupların sakıncalı olduğu gerekçesiyle gönderilmediği ve el konulduğunu öğrendik” diye konuştu.

'2 YILA YAKINDIR GÖRÜŞ YAPAMAYANLAR VAR'

Yine Osmaniye'de Nusaybin davalarından yargılanan tutsakların bazılarına özel muamele uygulandığını aktaran Öngör, “Hapishanelerin büyük çoğunluğunda yaşanan haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı çıkan mahpuslara yoğun disiplin cezalarının verildiğini de söyleyebiliriz. Osmaniye’de kalan bazı mahpusların aldıkları disiplin cezalarından ötürü 2 yıla yakın süredir aileleriyle açık-kapalı görüş yapamadıkları, bazılarının ise aylardır aileleriyle telefon görüşü yapamadıklarını tespit ettik” şeklinde konuştu.

'DAİŞ'LİLERLE AYNI SAATTE GÖRÜŞE ÇIKARILIYORLAR'

Yine Kürkçüler Cezaevinde özellikle siyasi tutsaklar ile DAİŞ'li ve FETÖ’cülerle açık görüş saatlerinin aynı saatte yapılmasının da ciddi sıkıntılara yol açtığını belirten İHD Şube Başkanı İlhan Öngör, "Biz son 2 yıldır özellikle bu ihlallerin bölgemizde olmaması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mahpuslara dayatılan hak ihlallerinin de her zaman takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.