İHD: Çocuk işçiliği önlenebilir

İHD Çocuk Hakları Komisyonu, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuklara dikkat çekerek, "Çocuk işçiliği önlenebilir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Hakları Komisyonu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında basın açıklamaları düzenledi.


ADANA
İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamada dün bir tekstil atölyesinde yaşamını yitiren Suriyeli Ahmet Direk Turan Haskiro'nun ölümüne dikkat çekildi.
Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Adana Temsilcisi Avukat Tugay Bek, işverenin atölyedeki diğer çalışanlara ve yaşamını yitiren çocuğun ailesine “Haskiro'nun tekstil atölyesinde çalışmadığına dair” baskı kurduğunu belirterek, Haskiro'nun atölyeye annesini ziyaret için geldiği izlenimi yaratıp, cinayetin üstünün örtülmek istendiğine dikkat çekti.
Bek, "İşçi kardeşlerimiz susarsa; bu iş cinayetlerinin önüne geçemeyiz. Çocuk işçi ölümlerinin önüne geçemeyiz" dedi.
İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu adına Belgin Işık basın metnini okudu.

 
HATAY
İHD Hatay Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, konteynerlerinin önünde açıklama yaptı. Çok sayıda insan hakları savunucusunun katıldığı açıklamada, basın metnini İHD MYK üyesi Servet Üstün Akbaba okudu.
Deprem bölgesinde yaşanan çoklu kriz durumunun, çocuk işçiliği riskini arttırdığına, bu risklerin aynı zamanda, çocuk işçiliğinin farklı sektörlerde de yoğunlaşmasına zemin oluşturduğuna işaret etti.
"Çocuk işçiliği zorunluluk değil, tercihtir. Çocuk işçiliği önlenebilir" diyen Akbaba, çocuk hakları aktivistleri olarak taleplerini sıraladı.