İHD Barış Nöbeti'nde: Suçlarınızla yüzleşin

İHD, birçok kentte Barış Nöbeti düzenledi, Türk devletinin suçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) her ayın başında, “Herkes için barış” talebiyle düzenlediği Barış Nöbeti eylemleri sürüyor.

ADANA

İHD Adana Şubesi üyeleri, dernek binasında bir araya geldi. Nöbet eyleminde konuşan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, kalıcı bir toplumsal barışın sağlanması amacıyla geçmişte işlenen ağır hak ihlalleriyle yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı. Ataş, benzer ihlallerinin yaşanmaması için güvenlikçi politikalardan vazgeçilmesi, etkili, adil ve bağımsız yargı mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ataş, “Barış için cezasızlıktan vazgeçin” çağrısı yaptı.

HATAY

İHD İskenderun Şubesi, konteynerde Barış Nöbeti eylemini gerçekleştirdi. İHD Şube Eşbaşkanı Ayten Kılınç, kalıcı bir barış mesajı verdi.

MERSİN

İHD Mersin Şubesi üyeleri, dernek binasında bir araya geldi. İHD Şube Başkanı Gazi İnci, insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının uygulanamayacağını vurguladı. İnci, “Türkiye toplumunun şu an içinde bulunduğu tüm krizlerin tek çözümü, toplumsal barışını tesis etmekten geçmektedir” dedi

AMED

İHD Amed Şubesi, dernek binasında Barış Nöbeti tuttu. Barış Anneleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), KESK Amed Şubesi ve çok sayıda kişi nöbet eylemine katıldı. İHD Şube Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu, Kurdistan’da temel insan haklarının yok sayıldığını ve yaşanan hak ihlallerinin büyük bölümünün Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını belirtti.

DEM Parti Erzirom Milletvekili Meral Danış Beştaş ise AKP döneminde faili meçhul cinayetlere dair açılan davaların cezasızlıkla sonuçlandığını söyledi. AKP’nin 12 Eylül askeri darbesinin yanı sıra Tansu Çiller döneminde yaşanan suçları da akladığını söyleyen Meral Danış Beştaş, Kemal Korkut, Tahir Elçi ve Uğur Kaymaz cinayetlerini örnek gösterdi, “Yüzleşme ve hakikat mutlak süreyle zorunludur” dedi.