İHD'den belediyenin gasp edilmesine karşı nöbet

İHD'nin 'Barış Nöbeti' eylemlerinde, Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesi protesto edildi.

İHD NÖBET

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) çeşitli hak ihlallerini gündemine alarak her ayın ilk cuma gününde düzenlediği "Barış Nöbeti" eylemi bu hafta da devam etti. Nöbetin bu ay konusu Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesiydi.


WAN
Wan'da İHD Şubesi'nde gerçekleşen ve derneğin üye ve yöneticilerinin katıldığı Barış Nöbeti'nde İHD yöneticisi Fırat Durmaz açıklama yaptı. Durmaz, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile başlayan, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ile devam eden kayyım atamalarının Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile devam ettirildiğini ifade etti. Kararın yayılma tehlikesi barındırdığını vurgulayan Durmaz, "Biz, bir kez daha demokrasinin askıya alınmasına karşı Türkiye'nin demokratik yapısını inşa ve demokrasiyi, demokratik değerleri korumak için yurttaşların yönetim kademelerine doğrudan katılımını hedefleyen ve söz sahibi kılan etkin bir yerel demokrasi anlayışını daha güçlü şekilde tesis edilmesi gerektiği inancındayız" ifadelerini kullandı.
Gasp sonrasında ortaya çıkan görüntülerin adeta '90'lı yıllarda Kurdistan'da uygulanan Olağanüstü Hal (OHAL) rejimi hatırlattığını dile getiren Durmaz, "Colemêrg, Wan ve Amed  illeri ablukaya alınmış. Colemêrg iline girişler yasaklanmış, birçok demokratik kitle örgütü ve sivil toplum örgütleri temsilcileri polis şiddetine maruz kalmış, demokratik protesto haklarını kullanmaları polis eliyle engellenmiştir. Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Colemêrg Belediyesi'ne atanan kayyımı geri çekmeye ve demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.  


AMED
Amed'de İHD Şubesi'ndeki nöbete Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Nöbet'te konuşan Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Haziran ayı Barış Nöbeti'ni  kentte bulunan sivil toplum örgütleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Colemêrg Belediyes'ine kayyım atanmasına dikkati çeken Yılmaz, "Biz de sürdürdüğümüz Barış Nöbeti'nde Kürt meselenin çözülmesini istiyor ve kayyumu kabul etmediğimizi söylüyoruz" dedi.
Nöbete ilişkin hazırlanan ortak açıklamayı İHD Amed Şube Başkan Yardımcısı Suzan Mehmedoğlu Aksoy okudu.


ÊLIH
Êlih'te de İHD Şubesi'nde düzenlenen Nöbet'te Kürt sorununun çözüm talebi yinelendi. Açıklamada iktidara gasp politikasından vazgeçmesi çağrısı yapıldı.