İHD, hasta tutsak Mehmet Emin Çam için ATK’ye başvuracak

İnsan Hakları Derneği (İHD) Sêrt Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ekinci, yoğun bakımda tedavisi süren 72 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Çam için Adli Tıp Kurumu'na (ATK) yeni bir başvuruda bulunacaklarını belirtti.

Kalp krizi riski bulunan Çam, Beşiri T Tipi Cezaevi'nde geçirdiği kalp krizinin ardından Batman Bölge Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Çam'ın böbreğinde kist ve beyninde ur bulunuyor; ayrıca safra kesesi alınmış ve işitme kaybı yaşıyor. 

Mehmet Nur Ekinci, Çam'ın kalbinin sol tarafındaki bir damarın tıkalı olduğunu ve ne ailesinin ne de kendilerinin Çam’ı göremediklerini ifade etti. 

Doktorlar, Çam'ın yaşı ve mevcut sağlık sorunları nedeniyle krizin tekrarlanma riskinin yüksek olduğunu belirtti ve Çam’ın en az iki gün daha yoğun bakımda tutulacağını bildirdi.

Daha önce Batman Araştırma Hastanesi'nin "cezaevinde kalabilir" yönündeki raporu nedeniyle ATK'ye yapılan başvurunun reddedildiğini belirten Ekinci, yeni bir başvurunun yapılacağını açıkladı.

Ekinci, devletin kendi himayesi altındaki insanlara bakma yükümlülüğüne dikkat çekerek, cezaevlerinde binlerce tutsağın sağlık sorunları nedeniyle tedaviye erişemediğini vurguladı. Birçok tutsağın tek başına yürüyemediğini, ya gardiyan eşliğinde ya da başka bir tutsağın yardımıyla görüşe çıkabildiğini belirtti. 

Ekinci, “Beşiri Cezaevi’nde ağız içi arama dayatılıyor. Bunu kabul etmeyen tutsaklar tedaviye erişemiyor. Bu onur kırıcı bir durumdur. Bu yüzden de hastaneye gidemiyorlar. Gitmediği zaman ölüme terk ediliyorlar” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı kararıyla 28 Şubat davasında hüküm giyen komutanların cezalarının affedildiğini hatırlatan Ekinci, bu tür kararların Kürt tutsakları kapsamadığını belirtti. Cezaevlerinde tutsakların ölüme yakın serbest bırakıldığını veya cenazelerinin çıktığını vurgulayan Ekinci, “Bu politik bir durumdur. Kanun sadece yasa ve maddelerden oluşmuyor. Kanun aynı zamanda vicdandır. Bizde vicdanın kanunun önüne geçmesini temenni ediyoruz” dedi.