İHD: Hasta tutsaklar insani bir sorundur

İHD Adana Şube Başkanı Öngür, hasta tutsaklar konusuna yasal mevzuat veya siyasi pazarlık değil, vicdani ve insani boyutta yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Çukurova’da bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili son dönemde, ciddi ve yoğun bir şekilde başvurular aldıklarını ifade eden İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, tüm girişimlerine rağmen konunun sürüncemede bırakıldığını kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, Çukurova bölgesindeki Tarsus, Osmaniye ve Kürkçüler cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini anlattı.

CİDDİ VE YOĞUN BAŞVURULAR

Çukurova’daki cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili son dönemde, ciddi ve yoğun bir şekilde başvurular aldıklarını ifade eden Öngör, “Cezaevi komisyonumuz ve avukat arkadaşlarımız ile beraber gerek durum tespiti gerekse sorunların çözümü için girişimlerde bulunuyoruz. Raporlar hazırlayıp hem kamuoyu oluşturmaya hem de ilgili kurumları harekete geçirmek için çabalıyoruz” dedi.

İNSAN ONURUNA AYKIRI UYGULAMALAR

Özellikle OHAL ve sonrasında cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığını gözlemlediklerini ifade eden Öngör, örneğin cezaevlerine girişlerde çıplak arama dayatmasının devam ettiğini söyledi. Öngör, şöyle devam etti: “İnsan onuruna yakışmayacak uygulamalar sürdürülüyor. Hasta tutsakların tedavi hakları engelleniyor ya da tedaviye elleri kelepçeli halde götürülüyor. Hatta çok ağır hasta tutsakların bile tam teşekküllü bir hastanede tedavi olması gerekirken, sadece ilaç tedavisiyle geçiştirildiğini biliyoruz. Tutsaklara gelen mektuplara kimi zaman el konuluyor. İtiraz edildiği takdirde disiplin cezaları uygulanıyor. Tutsaklara verilen yemeklerin kalitesiz olmasının yanı sıra hijyenik olmaması da yaşanan hak ihlallerinden sadece birkaçı. Yine özellikle farklı siyasi görüşteki tutsakların aynı gün ve saatlerde görüşe çıktığı ve birbirlerine çok yakın yerlerde tutulduğunu öğrendik. Sosyal haklar kapsamında tutsakların örneğin haftada 10 saat havalandırmaya çıkmaları gerekirken 15 günde 1 saat çıkarılıyorlar.”

TALEPLER SÜRÜNCEMEDE BIRAKILIYOR

Meclis İnsan Hakları Komisyonu ile siyasi parti ve STK’ların cezaevi komisyonlarına bu konu hakkında hazırladıkları raporları sunduklarını belirten Öngör, bölgenin cezaevi savcılığı ile sürekli görüşme halinde olduklarını söyledi. İHD Adana Şube Başkanı Öngör, “Yaşanan hak ihlallerinin son bulması için çaba gösteriyoruz, ancak bütün çabalara rağmen taleplerimiz sürüncemede bırakılıyor. Özellikle bu son dönemde hasta mahpuslar sorunu, ciddi bir sorundur. Burada sadece üzerinde durulması gereken yasal mevzuat değildir. Hasta mahpuslar sorunu, bir siyasi pazarlık meselesi değil, vicdani ve insani boyutta yaklaşılması gereken bir sorundur” şeklinde konuştu.