YENİLENDİ

İHD: Leyla Güven'in talebi dikkate alınmalı

İHD, rehin tutulan HDP Milletvekili Leyla Güven'in tecride karşı başlattığı açlık grevine ilişkin, "Sayın Güven'in talepleri dikkate alınarak açlık grevinin sona erdirilmesi amacıyla uzlaşma yolları aranmalıdır" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in rehin tutulması ve açlık grevine başlamasına ilişkin bugün açıklama yaptı.

'TECRİT VE İZOLASYON BÜTÜN SÖZLEŞMELERE AYKIRI'

Yazılı açıklamada, İHD Şube Başkanı Av. Abdullah Zeytun'un halen Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda rehin tutulan Güven'i 10 Kasım'da ziyaret ettiğine dikkat çekilerek, "Sayın Güven, sağlık durumunun ve moralinin iyi olduğunun gözlemlendiği ziyaret esnasında, açlık grevine başlama gerekçesini 'PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit, çatışmaların ve ölümlerin devam etmesi' olarak beyan etmiştir" denildi.

Tecrit ve izolasyonun ulusal ve uluslararası sözleşmeler ve insancıl hukuka göre insan hakları ihlali olduğunun vurgulandığı açıklamada, Güven'in cezaevinde olmasının da hukuk dışı olduğu belirtildi.

'TALEBİ DİKKATE ALINMALI, TUTUKLULUK HALİ SON BULMALI'

İHD, açıklamasının sonunda şu maddeleri sıraladı:

"DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Sayın Leyla Güven'in kendisiyle siyasi ve bürokratik kanallardan görüşmelerin sağlanılması, Sayın Güven'in talepleri dikkate alınarak açlık grevinin sona erdirilmesi amacıyla çözüm yolu bulunmalıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) üyesi olması bakımından, TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Bu anlamda yasama ve milletvekili dokunulmazlığından doğan hak ve yükümlülükleri güvence altına alınmalıdır.

Ayrıca haksız ve anayasaya aykırı tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesi ve yasama faaliyetlerine doğrudan katılımda bulunması sağlanmalıdır."