İHD ve ÖHD Bandırma Cezaevi’ndeki ırkçı saldırılara tepki gösterdi

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Bandırma 1 ve 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine dair bir basın toplantısı düzenledi.

İzmir İHD şube binasındaki toplantıda, hapishane idaresinin siyasi tutsakları ırkçı ve nefret saldırılarına maruz bıraktığına dair endişeler dile getirildi.

İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Nehir Bilece, hapishane idaresinin siyasi tutsakları ırkçı ve nefret saldırılarına maruz bırakmak için bilinçli olarak koğuş düzenlemesi yaptığını ifade etti.

Nehir Bilece, aynı koridorlarda bulunmaları sebebiyle siyasi tutsakların aile görüşmesi, avukat görüşmesi gibi durumlarda adli mahpuslar tarafından ırkçı söylemlerle saldırıya uğradıklarını belirtti.

Nehir Bilece ayrıca, hapishane yönetiminin kolluk güçleri ile birlikte gerçekleştirdiği keyfi koğuş aramaları sırasında provokatif ortamlar oluşturularak tutsaklara disiplin cezası verildiğini aktardı.

Avukat Nehir Bilece, hapishane idaresinin hukuku baskı aracı haline getirdiğini ve politikaların hapishaneleri toplum üzerinde bir baskı ve tehdit aracı olarak kullanmasını eleştirdi.

İmralı'da başlayan ve tüm cezaevlerine yayılan tecrit sisteminin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde devam ettiğini belirten Nehir Bilece, tutsakların dönüşümlü açlık grevi eylemine başladıklarını hatırlattı.

Siyasi tutsaklar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara uygulanan tecride son verilmesi ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyorlar.

Avukat Nehir Bilece ayrıca, hapishanelerdeki insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmak amacıyla bağımsız izleme heyetlerine giriş izni verilmesini ve hapishane koşullarının düzeltilmesini talep etti.

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve diğer kamu denetçiliği kurumlarına çağrıda bulunan avukat Nehir Bilece, hapishanelerdeki tutsakların insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.