İrade gaspına karşı direnişler sürüyor: Mücadeleyle kazanacağız

AKP-MHP faşizminin Colemêrg Belediyesi'ni gasp etmesine karşı birçok kentte direnişler sürüyor. İstanbul'da "Gaspa karşı Türkiye halklarıyla birlikte mücadeleyi büyüteceğiz" mesajı verildi.

İRADE GASPINA KARŞI NÖBET EYLEMLERİ

AKP-MHP faşist iktidarının Colemêrg Belediyesi'ne el koyarak halkın iradesini tanımamasına karşı 3 Haziran'dan bu yana birçok kentte başlatılan eylem ve etkinlikler bugün de devam etti.  

İSTANBUL  

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda nöbet eylemini 4'üncü gününde sürdürdü. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Kayyum defol” yazılı tişörtler giyildi. "Hakkari için İstanbul nöbette" pankartı açılırken, sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê”, “Belediye bizimdir, gasp edilemez”, “Kayyum gidecek biz kalacağız”, “Diren Hakkari, İstanbul seninle” ve “Her yer Hakkari her yer direniş” sloganları atıldı. Etkinlikte Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarının enstrümanlarla müzik yapması engellendi. Bunun üzerine eylemciler, yanlarında getirdikleri ses hoparlörüyle Kürtçe şarkılar açtı.  

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Özer Avanaş, “Madem seçim ve demokrasi var; o zaman demokrasinin gereği seçilenler ancak yargı kararlarıyla alınabilir. Dışarıdan müdahale kabul edilemez. Bu yüzden direnişimiz devam edecektir” dedi. 

Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Sosyal İş) Yönetim Kurulu üyesi Gökhan Keskin, "İşçileri ve emekçileri temsilen buraya geldik. Kayyum, tüm işçilerin de bir sorunudur. Kayyum atayarak yapılan hukuksuzluk, aynı zamanda işçilerin verdikleri mücadelede hukuk dışılığın yolunu açıyor. Bu ülkede demokrasiyi savunmak aynı zamanda işçileri savunmaktan geçiyor. Bu yüzden bugün Kürtlerin mücadelesine destek vererek, aslında işçilerin mücadelesine destek vermiş oluyoruz" ifadelerini kullandı. 

Eylem, Dengbêj Xalide'nin kilamlarıyla devam etti. 

Sonrasında konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sancaktepe İlçe Eşbaşkanı Çetin Yıldız, kayyum politikasının iktidarın politikası haline geldiğini söyledi. Yıldız, "Kayyumlar, Kürtlerin iradesini, dilini ve ekolojisini tahrip ediyor. Halkın kazanımlarını kayyumlarla yok ediyorlar. Fakat Kürtler ve demokratik kesimler hiçbir zaman boyun eğmedi" diye konuştu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Eşsözcüsü Ali Bal da seçme ve seçilme hakkının Kürtler için ortadan kalktığını söyledi. Bal, “Bugün Kürtlerin kazanımlarına darbe girişimi gerçekleştiriliyor. Bu çürümeye karşı mücadele edeceğiz. Kayyum anlayışına karşı Türkiye halklarıyla birlikte mücadeleyi büyüteceğiz ve kazanacağız” şeklinde konuştu. 

Nöbet eylemi, alkış, slogan ve zılgıtlarla son buldu.

ADANA

DEM Parti Adana İl Örgütü, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla "Kayyuma karşı nöbetteyiz" şiarıyla başlattığı eylemi bugün de devam ettirdi. Seyhan ilçesine bağlı Gülbahçe Mahallesi'nde bulunan parkta bir araya gelen kitle, "Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" dövizleri taşıdı. Açıklamada sık sık "Kayyum halka hesap verecek" ve "DEM gelecek devran dönecek, haydutlar halka hesap verecek" sloganları atıldı. 

DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, halkın iradesine yapılan gaspı kınadıklarını ve iade edilene kadar mücadele edip alanda olacaklarını vurguladı. 

WAN

Wan'da, 13 Haziran'da Colemêrg'de yapılacak miting çalışmaları aralıksız bir şekilde devam etti. DEM Parti vekilleri Gülcan Kaçmaz ve Mahmut Dindar'ın da aralarında olduğu partililer, Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde Büyük Rus Çarşısı, Cumhuriyet Caddesi ve Sanat Sokağı’ndaki esnafları ziyaret ederek, Colemêrg mitingine çağrı yaptı. 

Partililere yoğun ilginin olduğu ziyarette konuşan DEM Partili Dindar, kayyumları gönderene kadar alanlarda olacaklarını vurguladı. Dindar, “Kayyum talandır, hırsızdır ve Kürt halkının iradesini tanımamadır. Colemêrg’deki irade gaspına karşı 13 Haziran saat 08.00’de Çohaz Petrol’ün yanında toplanıp Colemêrge hareket edeceğiz" diye kaydetti. 

Halk sık sık “Colemêrg rûmeta me ye” sloganını attı. 

Wan’ın Ebex (Çaldıran) ve Bêgirî (Muradiye) ilçelerinde de de halk toplantıları yapılarak, mitinge davet edildi. 

TJA öncülüğünde Tûşba (Tuşba) ilçesine bağlı Yalı Mahallesi’nde meşaleli yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte, “Kurdistan faşizme mezar olacak”, “Hakkari kayyuma mezar olacak” ve “Kürt halkı uyuma, iradene sahip çık” sloganları atıldı. Halk da zılgıt ve alkışlarla yürüyüşe destek verdi. 

AGIRÎ

DEM Parti yönetimindeki Agirî Belediyesi önünde nöbet eylemi 8’inci gününde devam etti. Belediye önünde yapılan oturma eylemine çok sayıda kişi katıldı. 

İZMİR

İzmir'de Sümerbank önünde kayyuma karşı başlatılan "Adalet Nöbeti" 6’ncı gününde devam etti. "Kayyuma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartı açıldı. Açıklamada sık sık "Bijî berxwedana Colemêrgê" ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

CHP'li Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu da eyleme destek verdi. Kayyum atamalarının hukuksuz olduğunun altını çizen Çervatoğlu, “Bu nasıl demokrasi? Tek adam rejimiyle pekiştirilmiş bir demokrasi bu. Seçilenlerin değil, emek düşmanlarının demokrasisi bu. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi. 

İnsan Hakları Derneği'den (İHD) Zafer İncin de, “Sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bugün Colemêrg halkına sahip çıkılmazsa yarın bütün ülke aynı sorunla karşı karşıya kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Eylem, JinArt Huner’in seslendirdiği Kürtçe şarkılarla sona erdi. 

ŞIRNEX

Silopiya (Silopi) Belediyesi önündeki nöbet eylemi 8’inci gününde devam etti. DEM Partililer, gün boyu 13 Haziran’da Colemêrg’te yapılacak miting için bildiri dağıttı. Daha sonra belediye önünde nöbet eylemi başladı. Bugünkü nöbet eylemine dengbêjler de katıldı. Nöbete katılanlar sık sık “Kayyumlar halka hesap verecek” ve “Kurdistan faşizme mezar olacak” sloganları attı.

Cizîr ilçesinde de kayyum atamasına karşı başlatılan nöbet eylemi devam ediyor. Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in katılımıyla Cudi Mahallesi'nde miting için bildiri dağıtıldı. Ardından Sur Mahallesi parkında toplanan kitle, Cizîr Belediyesine “Bijî berxwedana Colemêrgê” sloganlarıyla yürüdü. 

MÊRDÎN

Mêrdîn’de Qoser (Kızıltepe), Dêrik, Şemrex (Mazıdağı), Nisêbîn (Nusaybin), Kerboran (Dargeçit) ve Artuklu ilçelerinde belediyeler önünde başlatılan nöbet eylemleri devam etti. Nöbet eylemlerinde sık sık “Bijî berxwedana Colemergê” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

RIHA 

Riha’da 5 DEM Partili belediye önünde nöbet eylemi devam etti. Serêkaniyê (Ceylanpınar), Wêranşar (Viranşehir), Pirsûs (Suruç), Xelfetî (Halfeti) ve Hewag (Bozova) belediye binaları önünde saat 24.00’a kadar devam edecek nöbete belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Nöbete katılanlar direniş şarkıları eşliğinde halaya durdu.