'İradeye Saygı Yürüyüşü' Adana'da: Sömürge rejimini reddediyoruz

DEM Parti öncülüğünde başlayan “İradeye Saygı Yürüyüşü” Adana’ya ulaştı. Engellemelere rağmen yapılan eylemde konuşan DEM Parti’li Ceylan Akça, “Uyguladığınız sömürge rejimini kabul etmiyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) öncülüğünde İstanbul’dan başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü” Adana’ya ulaştı. İnönü Parkı’nda karşılanan yürüyüşçüler, burada polisin engellemelerine rağmen açıklama yaptı.

DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, seçme ve seçilme hakkı için yürüdüklerini anımsatarak, “Herkes için eşit, özgür ve demokratik bir cumhuriyeti talep ediyoruz” dedi. Sinan Ateş cinayetinde yargılananların, Hasan Ferit Gedik’in de katili olanlar olduğunu belirten Cupolo, Ateş’i katlettiklerini, polisin sisteminden kişilerin plakalarını sorguladıklarını, telefon sinyallerini takip ettiklerini ve emniyetle işbirliğiyle içerisinde suikastlara imza attıklarını açık açık anlattıklarını söyledi.

‘SOKAKTA BAŞKA TRİBÜNLERDE BAŞKA OYNUYORLAR’

Cupolo, "Ama aynı polisler bunlara engel olmak yerine buradan Colemêrg’e sesini yükseltmeye çalışan arkadaşımıza saldırmaya yelteniyor. Bu anlayışı lanetliyoruz. Mehmet Sıdık Akış’ın sadece siyaset yaptığı için 19 yıl ceza aldı. Sokak ortasında kadınları ve devrimcileri katledenler ise elini kolunu sallayarak geziyor. Bu anlayışı lanetliyoruz. Bu sömürge rejimini de reddediyoruz” diye belirtti. 

Kayyum sisteminin AKP-MHP ve Kenan Evren zamanında uygulandığına dikkati çeken Cupolo, "İktidar, ‘OHAL'i biz kaldırdık ve eşitliği biz getirdik’ diyor. Anadilde savunmaya ‘biz izin verdik’ diyorlardı. Bunlar sokakta başka, tribünlerde başka oyunlar oynuyorlar” diye konuştu.

'ÖRGÜTLÜ MÜCADELE İLE ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'

Mücadeleyle özgürleşeceklerini işaret eden Cupolo, “Bütün hayatı kavgaya dönüşen bu halkın mücadelesi onurludur, haklıdır, hak da bizim yanımızdadır ve halk da bizim yanımızdadır. Oradaki gaspçı vali derhal Ankara'ya dönmelidir. Derhal bu düzenlemenin kaldırılmasını talep ediyoruz. Kürt halkına yönelik sürdürülen bu siyasi soykırım operasyonların derhal sonlandırılmasını istiyoruz. Uyguladığınız sömürge hukukunu kabul etmiyoruz. Edirne'den Iğdır'a, İzmir'den Adana'ya, Adana'dan Hakkari'ye örgütlü mücadeleyle özgürleşeceğiz” ifadelerini kullandı. 

POLİS GAZETECİLERE SALDIRDI

Konuşma sonrası kitle oturma eylemi sonrası Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan DEM Parti Adana İl Örgütü binasına yürüyüşle geçmek istedi. Polis, slogan atılması takdirde kitleye müdahale edeceğini belirtti. Cadde üzerinde yürüyüp slogan atan kitleye polis saldırdı. Bu sırada gazetecilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi darp edildi. 

Kitle polisin engellemesine rağmen il binasına kadar yürüdü.