İran güçleri bir ayda 11 kolberi ve 1 iş insanını katletti

Son bir ayda Doğu Kurdistan’da İran güçleri tarafından 11 kolber ve bir iş insanı katledildi, 27 Kürt gözaltına alındı.

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, İran devletinin geçtiğimiz ay yaptığı ihlallere ilişkin bir rapor yayımladı.

Rapora göre 21 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında İran güçlerinin açtığı ateş sonucu Doğu Kurdistan’ın Bane ilçesi sınırında Sîna Resulzade ve Hejîr Mehmudpur adlı 2 kolber katledildi. Ayrıca Serdeşt’te Rahîm İbrahimi adlı iş insanı devlet güçlerinin kendisini takip etmesi üzerine nehre düşerek yaşamını yitirdi.

Raporda, İran güçleri tarafından son bir ayda 4 kolberin vurularak, 2 kolberin ise darp ve işkence sonucu yaralandığı belirtiliyor. Ayrıca Şino kenti sınırları üzerinde bulunan İran sınır muhafızlarının açtığı ateş sonucu 2 kişi de yaralandı.
Raporda, Mayıs ayında Îlam, Kirmaşan, Sine, Urmiye ve Xoresan kentlerinde 27 Kürt siyasetçi, sivil ve sanat aktivistinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Raporda son bir ayda sadece Piranşar’da evli olduğu erkek tarafından katledilen bir kadın cinayeti vakasının kaydedildiği belirtildi.

Şino ve Bane’deki mayın patlaması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği, yine Şino ve Pîranşar’daki mayın patlamaları nedeniyle 4 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Raporda İran güçlerinin ‘Jin Jiyan Azadî’ eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutukladığı siyasi tutsaklara ve yakınlarını kaybeden ailelere yönelik baskısının devam ettiği vurgulandı.