İşgal saldırıları protesto edildi: Çok sayıda gözaltı

İstanbul, İzmir ve Semsûr'da işgal saldırıları protesto edildi. Eylemlerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İzmir'de Filistin'de İşgale Son Platformu, İsrail'in Filistin'e yönelik süren saldırıları protesto etmek için Konak Kemeraltı Girişi'nde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekilmesi üzerine polis saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 21 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

SEMSÛR

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Semsûr İl Örgütü, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına  ilişkin parti il örgütünün yer aldığı konteyner alanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme DEM Parti Semsûr il ve ilçe yönetimleri katıldı.
Basın metnini okuyan DEM Parti Semsûr İl Eşbaşkanı Hüseyin Coşkun, saldırılarda bölgenin altyapısı ile sivil yerleşim alanlarının hedef alındığını belirterek, “Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik sadece bu yıl içerisinde Türk Savaş uçakları tarafından 117 hava saldırısı düzenlendi ve 86 kişi katledildi. Açıktır ki saldırının asıl hedefi Kürtlerdir. Gerçekleşen son çatışmalar ve can kayıplarının hemen ardından Kürt ve Bölge Halklarına yönelik gerçekleştiren bu topyekün saldırılar yaşanan acıları derinleştirmekten öteye götürmez. Türkiye halkları artık Kürt sorunun savaş politikalarıyla çözümsüzlüğe itilmesini değil, onurlu demokratik bir çözümü ve barış talep ediliyor. 40 yıldır acı bir şekilde deneyimlediğimiz gibi savaş ve çatışma Türkiye toplumunun yararına değildir. Her alanda yürütülen bu savaş çılgınlığına dur diyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen bu saldırılar bir an önce durdurulmalıdır. Bunun için bütün demokratik kamuoyunu ve tüm savaş karşıtlarını harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu savaşı, acıları ve ölümleri birlikte durdurabiliriz” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL

Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde açlık grevlerine dikkat çekmek için Bakırköy Cezaevi yakınında bulunan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısında açıklama yapıldı. Eyleme Adalet Nöbeti eylemcilerinin yanı sıra MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Demir Sönmez, tutsak yakınları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul İl Eşbaşkanları Gonca Yangöz ile Murat Kalmaz, DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, “Tecride Son Açlık Grevlerine Ses Ver” yazılı pankartı açıldı.

Tutsak yakını Fince Akman, cezaevlerindeki ihlallere dikkat çekerek, “Biz zindanlarda kimsenin ölmesini istemiyoruz. Artık cezaevlerinden tabut çıkmasın” dedi. MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Demir Sönmez de, “Bu adaletsizliği yok etmek için ailelerin, bizlerin talebi tecridi kırmak. Bu tecridi yok etmek için açlık grevlerine ses verin” dedi.

DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz ise Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarına değindi. Kalmaz, “Saldırılar Kürt ve Türk halklarının barışına zarar veriyor. Biran önce Rojava'ya dönük bu savaşın son bulması, bitirilmesi özellikle sivil alanlara dönük başlatılan bu saldırıların son bulması talebini vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklama, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Rojava yalnız değildir” sloganlarıyla sona erdi.

Açıklamanın bitmesinin ardından polis kitleyi ablukaya aldı. Abluka içerisinde kalan gazeteciler ve halk polisin hakaretlerine maruz kaldı. Öte yandan polisler DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Gonca Yangöz’ü darp ederek, kıyafetlerini yırtmaya çalıştı. Polisin saldırısına kitleden tepki geldi.
Aralarında MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Demir Sönmez, DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Gonca Yangöz, Adalet Nöbeti eylemcisi Fince Akman’ın da bulunduğu yaklaşık 20 kişi ters kelepçelenerek gözaltına alındı.