GÖRÜNTÜLÜ

'İşkence merkezi olan Gayrettepe 1. Şube utanç müzesi olsun'

İHD ve TİHV, eski işkence merkezi olan Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yaptı, "Gayrettepe 1. Şube utanç müzesi olsun" dedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında, faşizmin simgesi olan ve tarihte işkencehane olarak yerini alan Gayrettepe eski il Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şubesi diğer namıyla “Birinci Şube” önünde açıklama yaptı. Cumartesi Anneleri, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe’nin yer aldığı eylemde, “Gayrettepe 1. Şube işkence ölümlerin, gözaltında kayıpların simgesidir unutmayacağız” yazılı pankart açıldı. 

İnsan hakları savunucuları adına açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, şimdi molozların içinde kalan Gayrettepe 1. Şube’de 1970, 1980, 1990’lı yılların işkence merkezlerinden biri olduğunu hatırlattı.

Gülseren Yoleri, "Hafızanın, hakikat ve adalet arayışı yanında, geleceğimizin biçimlendirilmesindeki göz ardı edilemez rolü üzerinden, bir daha bu suçlar işlenmesin, çekilen acılar son bulsun diye; yıkılan bina yerine bir ‘utanç müzesi’ ve yaşanan insanlığa karşı suçları simgeleyen bir anıt yapılmasını istiyoruz” dedi.

12 Eylül’de burası ve benzer işkence merkezlerinde aylarca tutulan 650 bin dolayında kişiye tam 45 çeşit işkence uygulandığına dikkat çeken Gülseren Yoleri, sırf 12 Eylül döneminde belgelenen 171 işkencede ölümlerin önemli bir bölümünün vahşetin cisimleştiği bu yerde yaşandığını vurguladı.

Gülseren Yoleri, gözaltında kaybedilenlerin isimlerini de sıraladı.

Gözaltında kaybetmenin bir devlet devlet politikası olduğunu ve son bulması için gerçek bir yüzleşmeye, gerçek bir hesaplaşmaya ihtiyaç olduğunun altını çizen Gülseren Yoleri, bunun için de; hafızanın korunması gerektiğini vurguladı.

Açıklamanın ardından söz alan insan hakları savunucuları ve Cumartesi Anneleri 1. Şube’ye dair yaşadıkları tanıklıklarını anlattılar.