İşkenceye suç duyurusu

İHD, Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda F.T. isimli bir çocuğun gardiyanın işkencesine maruz kalmasına ilişkin suç duyurusunda bulundu. 

Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda bir gardiyan tarafından 1 Kasım günü F.T. (16) isimli çocuğa yapılan saldırıya dair başvuru üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu, cezaevine giderek F.T. ile görüştü.

Yapılan görüşmede F.T.’nin, saldırıya ilişkin olarak 1 Kasım günü kitap okuduğu sırada H. isimli gardiyanın boğazını sıkmak suretiyle boğmaya çalıştığını ve kendisini tehdit ettiğini söyledi. İHD yetkilileri, F.T.’nin yaşananları cezaevi müdürüne de anlatarak şikayette bulunduğunu ve darp raporu aldığını ifade etti. Gardiyanın halen görevine devam ettiğinin bilgisine ulaştıklarını belirtti. 

İHD, Cezaevi Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi: “Başvurucu çocuk mahpus F.T.’nin beyanları esas alındığında özetle kurum personelinin mahpusa yönelik hem fiziki hem de psikolojik olarak işkence ve kötü muamelede bulunduğu görülmektedir. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar arasında sayılan işkence fiilinin, hem ağırlığı hem de fiilin şu anda görevine devam eden bir infaz koruma memuru tarafından işlendiği iddiası nedeniyle titizlikle incelenmesi ve varsa delillerin ivedilikle toplanması gerekmektedir.”