İstanbul’daki nöbette 33 Can anıldı

İrade gaspına karşı İstanbul’daki nöbet eyleminin 25’inci gününde konuşan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, “Katliamlara tanık olmamak için mücadele etmeliyiz. Çözümü ortak mücadeleden geçiyor” dedi.

İRADE GASPINA KARŞI NÖBET

AKP-MHP faşizminin Colemêrg Belediyesi’ne el koymasına karşı İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde Beyoğlu'nda başlatılan nöbet eylemi 25’inci gününde sürüyor. Madımak Katliamının 31'inci yıl dönümü için üzerinde “Kayyum defol” yazılı siyah tişört giyen eylemciler sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê”, “Kayyum gidecek, biz kalacağız”, “Sivas’ı unutma unutturma” sloganları attı.

Eylemde 2014 yılında görevi gasp edilen Semsûr’un (Adıyaman) Kömür Beldesi Belediye Eşbaşkanı Hüseyin Yuka söz aldı. Yuka, “Kürt halkının iradesini gasp etmek onurlu bir davranış değil. Gasp tüm Türkiye halkları tarafından kabul edilmeyecek bir şey. Halkların birlikte mücadelesi ile bunu aşabiliriz. Duyarsız insanları duyarlı olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

'KARANLIĞI AYDINLATACAĞIZ'

DEM Parti Gaziosmanpaşa İlçe Eşbaşkanı Rukiye Ekenler, Madımak’ta katledilenleri anarak başladığı konuşmasında şunları belirtti: “Onları unutmayacağız ve unutturmayacağız. Yakanları da unutmayacağız. 90’larda yakılan köyleri hatırlatıyoruz, görmediğimiz ve dokunamadığımız çok acı var. Kurdistan’da yangın çıkarttılar. Sivas’taki ateş hala içimizde yanıyor. Öfkemiz mücadeleye dönüşüyor ve bizi bir araya getiriyor. Bir kişi bile olsak mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadın cinayetleri her geçen gün artıyor, ormanlar yanıyor, yoksulluk derinleşiyor. Yoksulluk, savaş koşullarını besliyor. Bu kadar karanlığın içinde biz varız. Bizler bulunduğumuz her yerde ışık olacağız ve karanlığı aydınlatacağız. Türkiye halkları barış içinde güzel günlerde yaşayacağız.”

'KAYYUM ATAYAN DA KATLİAMI YAPAN DA AYNI ZİHNİYET’

DEM Parti Arnavutköy İlçe Eşbakanı Yavuz Kahraman, iktidarın Kürt düşmanı olduğunu belirterek ortak mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi. Kahraman, “On binlerce tutsak fikirlerinden dolayı zindanda. Mesele Kürtler ve Kurdistan olunca neden kanunlar geçmiyor. Antidemokratik uygulamalara karşı mücadele ediyoruz. Demokratik çevreleri duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu zihniyet kendinden olmayana düşman. Katliamcı zihniyet kınıyoruz. Kayyım atayan da katliam yapan da aynı zihniyet” dedi. 

'BİZ HAKLIYIZ'

Eylemde son konuşmayı Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül yaptı. Esengül Demir, “Bu ülkede Sivas katliamı gibi onlarca katliam yaşandı failler cezası kaldı. Bu ülkedeki katliam kültürü, hukuksuzluk ülkenin neden demokratikleşmediğinin göstergesi. Bu çürümüşlük giderilmezse bu ülke özgürleşemez. Bunun çözümü ortak mücadeleden geçiyor. İktidarı ayakta sanmayın öyle değil. Gri listede yer alan ülke pozisyonundayız. Hiçbirimiz mutlu değiliz. Hep beraber tutum almak zorundayız. Tek kimlik, tek inanç, tek dil oluşturulmuş olan Türklük ile bu ülkenin mutlu olacağı sanılıyor ötekiler mutlu olmazsa Türkler mutlu olamaz. Madımak katliamını anıyoruz. 33 insan hepimizin gözünün önünde yakıldı. Roboskî’de de yine aynı şeyi gördük. Bu suça tanık olmamak için mücadele etmeliyiz. İnsanlar yok edilmesin diye hep beraber gücümüzü birleştirelim. Biz haklıyız, haklı davamızı bir kişi kalsak bile sürdüreceğiz” dedi.