İzleme heyeti, Kandıra cezaevinde açlık grevcileriyle görüştü

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevini ziyaret ederek, tutsaklarla görüştü.

Açlık Grevi İzleme Heyeti, açlık grevlerine ilişkin yedinci ziyaretini Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevine gerçekleştirdi.

Açlık grevcileriyle görüşen heyette, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe yer aldı.

Heyet görüşme ardından cezaevi önünde açıklama yaptı. Heyet adına açıklama yapan Yoleri, açlık grevinde olan ve kendilerine refakat eden tutuklularla görüştüklerini söyledi.

Yoleri, “Bu hapishanede 100 günü geçen bir açlık grevi süreci devam ediyor” diyerek gözlemledikleri sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:

“Ciddi sağlık sorunları burada baş göstermiş durumda. Ciddi kilo kayıpları var. Yaklaşık 15 kilo civarında kilo kayıplarının yaşandığı bize bildirildi. Yine sıvı beslenmesinde zorlukların başlandığı bildirildi. Uzun süren ishaller, kusma olayları, kramplar, sürekli baş ağrıları, sese duyarlılık gibi bir takım sıkıntıların buradaki açlık grevcilerinde ortaya çıktığını gözlemledik.”

Açlık grevinin başından bu yana bu cezaevinde bir tutsağa disiplin soruşturması açıldığını belirten Yoleri, şunları ekledi: “Disiplin soruşturmaları sonucunda üçer aylık disiplin cezaları verildi. Bu disiplin cezalarının da sosyal alanlardan yararlanmayı içeren cezalar olduğu bize bildirildi. Mahpuslar taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Ve talepleri kabul edilene kadar bu eylemi sürdüreceklerini söylediler. Bizler izleme heyeti olarak bu süreci takip etmeye devam edeceğiz. Daha fazla sorun yaşanmadan, daha fazla can almadan, daha fazla kalıcı sakatlıklara yol açmadan sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Heyet üyesi Murat Ekmez, diğer cezaevlerinden farklı olarak burada hekimlerin cezaevindeki mahpusları gördüğünün iletildiğini belirtti.

Bunun olumlu olduğunu söyleyen Ekmez, “Fakat Türkiye’nin genelinde açlık grevinin yüzlü günlerinde olan birçok mahpus var. Birçoğu henüz hekim yüzü görmedi” diye konuştu.

Ekmez, şunları ekledi: “O yüzden cezaevleri kapılarının bağımsız sağlık heyetlerine açılması çağrımızı yineliyoruz. Tabi bundan da daha önemlisi açlık grevlerinin ölümle sonuçlanmaması için bir an önce çözüm makamındakilere, vicdan sahibi herkesin çözüm konusunda bir çaba içinde olmasını temenni ediyoruz.”