İzmir’de protesto: Yüksek Güvenlikli Cezaevleri derhal kapatılsın

İzmir’de insan hakları dernekleri ve tutsak yakınları Yüksek Güvenlikli Cezaevleri’nde devam eden tecrit ve hak ihlallerini protesto ederek, bu hapishanelerin derhal kapatılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER) ile Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ortak bir açıklamada bulundu. 

Açıklama, İzmir Buca Cezaevi önünde gerçekleştirildi.  “Yüksek Güvenlikli Hapishanelerde tecrit var tecride hayır” pankartının açıldığı eylemde, sık sık “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “YGC tecrittir tecride hayır” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı. 

Açıklamaya ayrıca Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe yöneticileri ve tutsak yakınları da katıldı. 

Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise avukat Eylem Zengin okudu. 

“Keyfiliğin hüküm sürdüğü hapishanelerdeki iç işleyişe” tepki gösterilen açıklamada, “Hücre tipi cezaevlerinin özellikle ağır hasta tutsakların ve diğer tüm tutsakların ruh ve bedensel bütünlüklerine zarar veriyor. En hafif ifadeyle; mevcut uygulamalar; kötü muamele ve zamana yayılmış işkence kavramıyla açıklanabilir. Bundan dolayı Yüksek Güvenlikli Hapishaneler derhal kapatılmalı, mahpusların insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürmeleri sağlanmalıdır” denildi. 

Açıklamanın ardından on dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.