İzmir’deki Adalet Nöbeti kadınlar öncülüğünde sürdü

İradesini gaspına karşı İzmir'de başlatılan “Adalet Nöbeti”, 2021'de katledilen Deniz Poyraz’a adandı. Kadın haklarına saldıranların Kürt halkının iradesine de saldırdığını ifade eden kadınlar, “Wan’da nasıl kazandıysak Colemêrg’de de kazanacağız” dedi.

İRADE GASPINA KARŞI İZMİR'DE NÖBET

Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) AKP-MHP’nin halkın iradesini gasp ederek Colemêrg Belediyesi’ne el koymasına karşı İzmir’de başlattığı "Adalet Nöbeti"  7’nci gününde, DEM Parti Kadın Meclisi öncülüğünde devam etti. Eyleme, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Demokratik Alevi Derneği (DAD), Mor Dayanışma ve Barış Anneleri’nin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Bugünkü eylem, 17 Haziran 2021 tarihinde HDP il örgütünde katledilen Deniz Poyraz'a adandı. 

"Kayyuma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartı açıldı. Kitle ellerinde, “Deniz Poyraz isyanımızdır”, “Deniz Poyraz için adalet”, “Halkın iradesi kazanacak” ve “Kayyumları kabul etmiyoruz” dövizleri taşındı. Eylemde sık sık “Bijî berxwedana gelê Kurd” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut eylemde bir konuşma yaparak, Deniz Poyraz’ın acımasızca katledildiğini hatırlattı. Karabulut, “Deniz gibi binlerce kadın katlediliyor. Kadın katliamlarının önünü açan kayyum atamalarına karşı buradayız. Poyraz’ın sesini yükseltmek için buradayız” dedi. 

EYLEM DENİZ POYRAZA ADANDI

Halkın iradesinin kayyum atamaları ile yok sayıldığını belirten DEM Parti İzmir Kadın Meclisi Sözcüsü Aysel Önen ise, “Kayyumlarla kadın iradesine el koymaya çalışıyorlar. Biz kadınlar buna izin vermeyeceğiz. İzmir’den Colemêrg’e kadın iradesinin yanındayız. Bugünkü eylemi, erkek egemen sistem tarafından öldürülen Deniz Poyraz’ın anısına bütün katledilen kadınlara adıyoruz” diye konuştu.

Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli de söz alarak, bu rejime yabancı olmadıklarını söyledi. Zeliha Danyeli, “Kayyum darbesiyle ilk defa karşılaşmıyoruz. AKP başa geldiğinden beri bu uygulamalarla karşılaşıyoruz. Biz gücümüzü birleştirerek mücadelemizi büyüteceğimize inanıyoruz. İnancımız gereği her zaman mazlumun yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘COLEMÊRG’DE DE KAZANACAĞIZ’

Eylemde Mor Dayanışma üyesi Didar Gül, DAD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nebahat Çelik ve Barış Annesi Perihan Ortak da irade gaspına karşı ses olmaya geldiklerini belirtti. Kadın haklarına saldıran, kadınlara düşman olanların Kürt halkının iradesine de saldırdığını ifade eden kadınlar, “Wan’da nasıl kazandıysak Colemêrg’de de kazanacağız” dedi.