Ölüm orucundaki Nurettin Kaya için zaman daralıyor!

TAYAD’lı ailelerden Hasan Basri Yıldız, 211 gündür ölüm orucunda olan siyasi tutsak Nurettin Kaya için zamanın daraldığını, 40 kiloya düştüğünü ve boğazında yaralar oluştuğunu aktardı.

ZİNDANLARDA DİRENİŞ

Hapishaneler bir ülkedeki sistemli baskıyı gösteren en önemli aynalardan biridir. Türkiye’de de giderek otoriterleşen yönetim şekli hapishanelerde siyasi tutsaklara yönelik işkenceler ve hak ihlallerinin yanı sıra giderek ağırlaşan tecrit koşullarıyla kendini gösteriyor. Güneş yüzü görmeyen ve nefes alınamayan dar tecrit hücreleriyle, insan izine rastlanmayan koridorlarıyla, her şeyin otomatik formatta dizayn edildiği, sadece 1 saatlik havalandırma hakkının olduğu ve adeta F Tipleri’ni aratan yeni Y, S, R Tipi ve Yüksek Güvenlikli hapishanelerden sevk edilebilmek için siyasi tutsaklar bedenlerini açlığa yatırmak zorunda kalıyor. Bu tutsaklardan Nurettin Kaya, arkadaşlarının kendisi gibi Yüksek Güvenlikli Hapishane’den sevk edilmesi için tam 211 gündür ölüm orucunda. İnsanlık dışı koşulları nedeniyle kuyu tipi hapishane diye adlandırdıkları Y, S, R Tipi ve Yüksek Güvenlikli hapishanelerin kapatılması ve Nurettin Kaya’nın talebinin kabul edilmesi için her çarşamba günü Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapmak isterken gözaltına alınan TAYAD’lı Ailelerden Hasan Basri Yıldız, Kaya’nın son durumunu ANF ile paylaştı.

‘SÖZÜN TAM ANLAMIYLA KUYU TİPİ BETON TABUTLUKLAR’

 Y, S, R ve Yüksek Güvenlikli hapishanelerin kapatılması talebiyle TAYAD’lı aileler olarak 2 yıldır kampanya yürüten Yıldız, bu hapishanelerin sözün tam anlamıyla kuyu tipi beton tabutluklar olduğunu vurguladı. Bu hapishanelerde insanların temas edebileceği hiçbir şey olmadığına işaret eden Yıldız, “Güneş yok, yağmur yok, insan yok, her yer tel örgülerle çevrili, havalandırma yok, hatta gardiyan bile yok. Tam olarak beton tabutluklar” dedi. Yıldız, tutukluların dahi ağırlaştırılmış müebbet hapis koşullarında tutulduğu bu hapishanelerde, siyasi tutsaklara tecridin her biçimiyle dayatıldığını kaydetti. Aynı davadan yargılanan tutsakların aynı hücrede kalmasının dahi keyfi bir biçimde engellendiğini, bu hapishanelerden sevk olabilmek için birçok siyasi tutsağın açlık grevinde olduğunu aktaran Yıldız, bu tutsaklardan birinin de Nurettin Kaya olduğunu söyledi.

‘İDARE SÖZÜNÜ TUTMAYINCA ARA VERDİĞİ AÇLIK GREVİNİ ÖLÜM ORUCUNA ÇEVİRDİ’

Hükümlü olan Nurettin Kaya’nın hükümlü ve 15 yıldır tutsak tutulduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu: “Nurettin yaklaşık 1.5 yıl önce apar topar Burhaniye T Tipi’nden Erzurum Dumlu 1’Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ne sürgün edildi. Aynı zamanda Grup Yorum üyesi Cemil Kurt ve Alişan Gül isimli tutsak da Silivri 9 Nolu’dan aynı hapishaneye sürgün edildi. Ancak üçü de ayrı ayrı tek kişilik tecrit hücrelerine konuldu. Bir arada kalma talepleri karşılanmadı. Bunun üzerine Nurettin Kaya, sürgün sevklerin, keyfi infaz yakmaların durdurulması, kuyu tipi hapishanelerin kapatılması ve buralara sürgün edilen tutsakların ailelerinin bulunduğu illerdeki yakın hapishanelere sevk edilmesi talebiyle Mayıs 2023’te açlık grevine başladı. Nurettin, hapishane idaresinin Grup Yorum üyelerinin ve kendisinin sevk talebini kabul etmesi üzerine 107. gününde olan açlık grevine ara verdi. Ancak idarenin sözünü tutmaması ve sevklerin gerçekleşmemesi üzerine 20 Ekim 2023’te bu sefer ölüm orucuna başladı  ve 29 Şubat 2024 tarihinde Bolu F Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Sevk talebi sadece kendisine dönük olmadığı ve diğer geride kalan iki arkadaşını da kapsadığı için ölüm orucunu orada da sürdürüyor ve Cemil Kurt ile Alişan Gül ailelerine yakın olan İstanbul’daki bir hapishaneye sevk edilene kadar da ölüm orucunu sürdürmeye kararlı.”

‘KAYA 40 KİLOYA DÜŞTÜ, BOĞAZINDA YARALAR OLUŞTU’

Ölüm orucunun 211. gününde olan Nurettin Kaya’nın sağlık durumunun kritik aşamada olduğuna dikkat çeken Yıldız, Kaya’nın 40 kiloya düştüğünü, boğazında yaralar oluştuğunu ve konuşmakta zorluk çektiğini belirtti. Buna rağmen B1 vitamini ihtiyacının daha yeni karşılandığını dile getiren Yıldız, ancak vücudunun her tarafında yaralar açılmasına rağmen ne yara kreminin ne açlık grevinde tüketilen şekerlerin ne de kemikleri battığı için istediği havalı yastığın verildiğine işaret etti.

‘TALEPLER BASİT VE KARŞILANABİLİR!’

Kaya’nın şu anda herhangi bir aksilikte kendisine yardım edemeyecek yaşlı bir tutsakla birlikte tutulduğunu da anlatan Yıldız, “Nurettin hem tutulduğu Bolu F Tipi Hapishanesi’nde kendisine yardım edebilecek daha genç bir siyasi tutsağın hücresine geçmek hem de iki Grup Yorum üyesi Cemil Kurt ve tutsak Alişan Gül’ün sevk edilmesi için ölüm orucunda olacağını vurguladı” dedi.

Nurettin Kaya’nın bu taleplerinin basit ve karşılanabilir talepler olduğunun altını çizen Yıldız, daha önce aynı sevk talepleriyle açlık grevinde olan Nedim Öztürk ve Hüseyin Karaoğlan’ın da sevk taleplerinin kabul edildiğini hatırlattı. Çok geç olmadan Kaya’nın sesine ses olunmasını isteyen Yıldız, “Cemil Kurt’un ve Alişan Gül’ün sevk edilmesi için illa da Nurettin’in hayatını kaybetmesi mi gerekiyor? Biz bu iki arkadaşın vakit geçirmeden sevk edilmesini istiyoruz” dedi