YENİLENDİ

'Özgürlüğe Ses Ver' eylemleri: Tecrit ülkeyi kaosa sürüklüyor

Tutsak yakınlarının cezaevlerinin önündeki 'Özgürlüğe Ses Ver' eylemlerinde "Tecrit ülkeyi kaosa sürüklüyor" mesajı verildi.

İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit sürüyor. “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununda demokratik çözüm” kampanyası kapsamında tutsak yakınları ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde kentlerin cezaevleri önünde yapılan 'Özgürlüğe Ses Ver' eylemi bu hafta da devam etti.

MERSİN

Mersin’de tutsak yakınlarının öncülüğünde sürdürülen eylem Tarsus Kampüs Cezaevi önünde düzenlendi. 10’uncu haftasına giren eylemde sık sık, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı.DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen mutlak tecride dikkati çekerek, “Öcalan üzerindeki tecridi kaldırın, diyalog ve müzakere yolunu açın. Tecrit sistemi İmralı’dan başlayıp tümden ülkeye yayılmış durumda. Tecrit kaldırılana kadar eylemlerimiz devam edecek. Tecridin ülkeyi kaosa götürdüğünü yönetenler de biliyor. O açıdan bu ülkeye en büyük zararı veren AKP iktidarıdır. Demokrasinin ve adaletin tesis edilmesini istiyorsanız tecrit sistemini derhal kaldırın” dedi.

İZMİR

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları Kırıklar Cezaevi önünde bir araya geldi.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, Kurdistan’da meydana gelen yangınlarda yaşamını yitirenleri andı. Kuruş, “Yetkililer görevini getirmediği için birçok canımızı kaybettik ve bu kayıplardan dolayı büyük bir acı duyuyoruz” dedi.

Cezaevlerindeki siyasi tutsaklara yönelik tecridi protesto etmek amacıyla eylemi gerçekleştirdiklerini belirten Kuruş, “Tutsakların insanca yaşayabilecek bir ortamda bulunmalarını sağlamak ve Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu ülkenin acilen demokrasi, özgürlük ve barışa ihtiyacı var. Tecrit barışa giden yoldaki tek engeldir. Bu yüzden diyoruz ki, tecrit insanlık suçudur, derhal kaldırılmalıdır” diye konuştu. 

ADANA

Tutsak yakınları öncülüğünde siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Adana Kürkçüler Kampüs Cezaevi önünde açıklama ve oturma eylemi yapıldı. Eyleme, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti,  Adana Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri katıldı.

Cezaevine yakın bir bölgede araçlarından inen kitle "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartını taşıyıp sık sık, "Bijî berxwedana zindanan", "Biji berxwedana İmralı" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atarak hapishane önüne doğru yürüdü. Hapishaneye yakın bir noktada polislerce durdurulan kitle, polis ablukasında açıklama yaptı.

Kitle adına konuşan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, İmralı tecridine değinerek, bir an önce İmralı tecridinin kaldırılıp, bu ülkeye barış gelmesini için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması gerektiğini vurguladı.

Ardından oturma ve ses çıkarma eylemi ile sonlandırıldı.