Gemlik Yürüyüşçüleri Mersin'e ulaştı: Bê Serok jiyan nabe!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a Özgürlük Yürüyüşü için çevre kentlerden yola çıkanlar Mersin'e ulaştı. Halk sık sık "Selam selam İmralı'ya bin selam" ve "Bê Serok jiyan nabe" ve "Bi can bi xwîn em bi tere ne ey Serok" sloganlarını attı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecridin sonlandırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması istemiyle Gemlik’e başlatılan Özgürlük Yürüyüşü’nün Çukurova kolu Mersin'e ulaştı. Adana, Hatay, Osmaniye ve Dîlok’tan yola çıkan halk, polisin tüm engellemelerine rağmen Mersin'de buluştu. Açıklama yapılacak olan Özgür Çocuk Parkı'nın polislerce ablukaya alınıp, giriş çıkışlarının yasaklanması üzerine halk, Mersin'in Akdeniz İlçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi Pazar Sokağı'nda buluna Halkların Demokratik Partisi (HDP) Akdeniz İlçe Örgütü binası önünde toplandı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile milletvekili Perihan Koca, Ali Bozan ve Kamuran Tantan ile halk bir araya geldi. Halk sokak içerisinde yürüyüşe geçti. Polisler, Tülay Hatimoğulları ile milletvekillerin arasında olduğu halkı engellemeye çalıştı. O esnada Tülay Hatimoğulları, vekiller ile polis arasında itiş kaçış oldu. Sokak üzerinde yürüyüşe geçen halk polislerce engellendi. Polis, Mersin Valiliği'nin yasaklama kararını gerekçe göstererek, yürüyüş ve açıklamaya izin vermeyeceklerini kaydetti. Bunun üzerine halk ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.  Polisler, halkı ablukaya alırken, halk da sık sık "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî berxwedana zindana" ve "Bi can bi xwîn em bi tere ne ey Serok" sloganları attı. Evlerinin balkonlarına çıkanlar da sloganlarla halka destek verdi.

Halk abluka altında HDP Akdeniz İlçe Örgütü önüne geçerek, buradan açıklama yaptı. Mersin Valiliği'nin yasaklama kararına ve polisin saldırgan tutumuna tepki göstertiren Tülay Hatimoğulları şunları söyledi: "İmralı tecridinin ortadan kalkması ve Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması talebinde bulunmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında bugün basın açıklamalarımız yürüyüşlerimiz, eylemlerimiz gerçekleşiyor. Yarın Gemlik'e yürüyeceğiz. Buradan giden bütün arkadaşlarımızla değerli halklarımızla Kürt halkıyla Kürt halkıyla dayanışma içinde bulunan bütün halklarımızla yarın Gemlik'e doğru yürüyüşe geçeceğiz.

Değerli halkımız Kürt sorunu Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Kürt sorunun çözülmesi için geçmiş dönemde bir barış anlaşması yapılmak üzere çalışmalar yürüdü. İşte o zaman Türkiye'nin bütün halkları rahat bir nefes almıştı. Biz bugün bütün Türkiye halklarına bir kere daha diyoruz ki barıştan yarar gelir, zarar gelmez. Savaş ve çatışmalar devam ettiği sürece akan kan devam ettiği sürece bugün polislerin bize yaptığı saldırı devam ettiği sürece bu toplum rahat nefes almaz. Bugün Kürt halkının hakları için verdiği mücadele Rojava'daki Türkiye'deki mücadele onurlu bir mücadeledir. Biz buradan bir kere daha diyoruz ki bizler Kürt halkının dostlarıyız. Türkler olarak Araplar olarak Ermeniler, Lazlar, Çerkesler olarak bu kadim halkın dostlarıyız. Kürt sorununun anayasal güvence altına alınmış bir çözüm projesi gerçekleşene kadar bizlerin mücadelesi devam edecek. İmralı tecridi ortadan kalkana kadar mücadelemiz devam edecek."

Tülay Hatimoğulları'nın konuşması sırasında kitle sık sık "Selam selam İmralı'ya bin selam" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıp, zılgıt çekti.