Şahin: Yoksulluğun sorumlusu hükümettir

SMMMO eski Başkanı İbrahim Şahin, Wan’ın en yoksul kent olmasının sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yoksul kentler sıralamasında Kurdistan kentleri yine son sıralarda yer alırken, Türk kentleri ise en zengin kentleri oldu. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan (GSYİH) en yüksek payı, Kocaeli, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi Türk kentler alırken, en düşük payı ise Wan, Agirî, Riha gibi Kurdistan kentleri aldı.

Büyükşehir olan Wan kenti,  1 milyon 500 bin nüfusa sahip. Rojhilat’a (İran)  sınır olmasına rağmen, Wanlılar sınır ticareti yapamıyor. Küçükbaş hayvan sayısı Kürdistan ve Türkiye’de bakından birinci sırada yer almasına rağmen, yem ve saman fiyatlarının yüksek olması, birçok yaylanın yasak bölge ilan edilmesi ve dış ülkelere hayvan satışının yapılamaması nedeniyle, hayvancılık sektörü de bitme noktasına geldi. Üretimin olmadığı kentte, Wanlılar çalışmak için Türk kentlerine göç etmek zorunda kalıyor.

‘SORUMLULUK HÜKÜMETİNDİR’

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski Başkanı İbrahim Şahin, TÜİK verilerine göre en yoksul iller arasında sonuncu olduğu tescillendiğini söyledi. Hükümetin politikalarından dolayı Wan’da hayvancılığın ve ticaretin bitme noktasına geldiğini söyleyen Şahin, “Van ilimiz tarım ve hayvancılık yapılmasına en uygun iller arasında fakat tarım ve hayvancılık bu gün hükümetin politika yaklaşımlarından dolayı artı değer yaratmamakta ve cazibesini kaybetmiş durumundadır. Sınır kent ile ilgili kapsamı dar, sınır ticareti olduğunda kente fazla katkısı olmamaktadır. Elbette bunun sorumlusu hükümettir. Çünkü ülkeyi hükümet yönetiyor ve sorumluluk kendilerindendir” şeklinde konuştu.

‘YOKSULLUĞUN OLUMSUZ SONUÇLARI VAR’

Wan’ın yoksul kent olması nedeniyle birçok olumsuz sonucu olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu: “Van ili olarak ülkenin en fakir ili olmanın sonucu göç ile sonuçlanıyor olmasıdır. İş bulamayan insanlar göç etmek zorunda kalırlar. Nedeni üretim ve istihdamın olmamasından kaynaklanmaktadır. Bazı yetkililer, bölgenin cazibe merkezi olduğunu ve birçok yatırım yapıldığını, söylüyorlar. Eğer bu kentte yatırım var ise neden 81’İnci sıradayız. Türkiye’nin en fakir ve yoksul ilidir. En yoksul kent olmanın, yapılmış olan yatırımlarla değerlendirdiğimizde her şey görünmektedir.”