'Hapishaneler kuyu tipi, 8 ayda 78 bin kişi cezaevine konuldu'

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yeni tip cezaevlerini "kuyu tipi" olarak nitelendirerek, son 8 ayda 78 binin üzerinde kişinin tutuklandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve TTB tarafından Ankara’da "Kuyu Tipi Hapishaneler" başlığıyla düzenlenen etkinlikte, cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekildi.

İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Salona “Kuyu Tipi Hapishaneler Kapatılsın” yazılı pankart asıldı.

İŞKENCE MERKEZİ HALİNE GELDİ

Şebnem Korur Fincancı, cezaevlerinde yaşanan sorunların giderek arttığını belirterek, “Cezaevleri ciddi hak ihlallerinin ve işkencenin merkezi haline geldi. Hapishaneler kuyuya dönüşmüş durumda, hepimiz bu kuyunun dibindeyiz. Bütün haklarımız elimizden alındı. Konserler ve belgeseller yasaklanıyor, Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 46 kişi için 567 yıl hapis cezası isteniyor. Hepimizi bu kuyunun dibine attılar” dedi.

12 YENİ CEZAEVİ AÇILACAK

Türkiye'deki açlık grevlerine değinen Şebnem Korur Fincancı, “Açlık grevleri 220’nci gününü aşmış durumda ve ciddi sağlık riskleri taşıyor. Yeni tip cezaevleri bize bir kuyuyu çağrıştırıyor, bu nedenle bu hapishanelere 'kuyu tipi hapishaneler' diyoruz. 2000'li yıllarda F Tipi hapishaneler tecrit hapishaneleri olarak bilinirken, şimdi S ve Y Tipi hapishaneler çok daha ağır koşullara sahip. Adalet Bakanlığı 2024’te 12 yeni cezaevi daha açmayı hedefliyor” diye konuştu.

8 AYDA 78 BİNİ AŞKIN TUTUKLAMA

Fincancı, cezaevlerinin kapasitelerine dikkat çekerek, “2 Mayıs itibariyle hapishanelerin kapasitesi 295 bin 328, toplam 403 ceza infaz kurumu bulunuyor. Ancak 33 binin üzerinde insan kapasite fazlası olarak tutuluyor. Bu da su ve yemek paylaşımını zorlaştırıyor. Türkiye’de hapishane nüfusu hızla değişiyor; son 8 ayda 78 binin üzerinde insan tutuklandı, bu son dönemin en yüksek artışı” ifadelerini kullandı.