Şehba’daki kamplarda yaşam zorlaşıyor

Kış aylarının çetin geçtiği Şehba bölgesinde BAAS rejiminin devam eden kuşatması, akaryakıt ve sağlık malzemelerine erişimi engellediği için kamplardaki yaşam giderek zorlaşıyor.

Türk devletinin, Mart 2018’de işgal ettiği Efrîn’den 300 binden fazla insan Şehba ve Halep’e geçti. Gelenler için Berxwedan, Serdem ve Şehba gibi kamplar oluşturuldu. Kamplarda yaşayan insanların kuşatma altında olmasının yanında kış mevsiminin  koşulları da yaşamı tümden olumsuz etkiliyor. Özellikle Şam yönetimine bağlı 4. Tümen’in kuşatmayı sıkılaştırdığı bölgede gaz ve ısınma malzemelerin tedarik edilmemesi kamplardaki yaşamı giderek zorlaştırıyor. 

Akaryakıt sıkıntısının baş göstermesi sonucu Efrîn Hastanesi ve Til Rıfat Hastanesi ile Şehba’daki Heyva Sor a Kurd ve bağlı sağlık noktaları da hizmet dışı kalabilir. İlaç tedarikinin engellenmesi sonucu bölgede ilaç sıkıntısı yaşanırken, akaryakıt eksikliği de sağlık hizmetlerini durma noktasına getiriyor. 

Kuşatmanın sıkılaştırılması ve yakıt yetersizliğinden dolayı mahsullerin çoğu zarar gördü. Tarlaların sürülmesi için malzeme tedariği, elektrik ve jeneratörler için gerekli parçaların temin edilmesinden yaşanan sıkıntılar da verimin düşmesine sebep oldu.

Türk devleti ve bağlı çetelerin saldırıları da sürüyor. Bölgede uluslararası insani yardım kuruluşları da çalışma yürütmüyor.