İstanbul, Amed ve Şırnak'ta ailelere polis terörü

İstanbul ve Amed’de oturma eylemi yapan tutsak yakınlarına saldıran Türk polisi, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi önünde açıklama yapmak isteyen aileleri de engelledi.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsak yakınlarıyla görüşen aileler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutsakların durumuna dikkat çekmek için bir acıkama yapmak istediler.

Ailelere, farklı cezaevlerinde yakınları tutuklu bulunan bazı aileler ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak il ve ilçe yöneticileri de destek verdi.

Rejim polisleri, aileleri cezaevi önünde TOMA ve zırhlı araçlarla ablukaya aldı.

Saldırı hazırlığındaki polis tepki gösteren aileler, “Çocuklarımızın ölmesi mi gerekiyor? Onlardan başka derdimiz yok. Çocuklarımıza ses olmak istiyoruz” dedi.

Cezaevi önünde ayrılan aileler ve partililer daha sonra, polis ablukasındaki HDP İl Örgütü binasında basın açıklaması yaptıç

HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 20 tutsağın açlık grevinde olduğunu aktardı.

Tutsakların Türkiye’nin kendi hukukunu yerine getirmesini talep ettiğini ifade eden İrmez, “Tüm uyarılara rağmen kendi hukukunu bile uygulamaktan imtina eden AKP-MHP’nin politikaları nedeniyle bugün 15 kişi ölüm orucuna başlamıştır” dedi.

İrmez, “Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla bir an önce görüşmesinin sağlanması gerekir. Aksi takdir de cezaevlerinde yaşanacak tüm olumsuzlukların sorumlusu mevcut AKP hükümeti olacaktır. Tecridi onaylamak ve sürdürmek Türkiye halklarına savaşı dayatmaktır ve bizler bunları kabul etmiyoruz” diye ekledi.

HDP’li yönetici İrmez, açlık grevine giren tüm tutukluların talebi kabul edilene kadar, seslerine ses olacaklarını vurgulayarak, “Bu topraklarda savaşa karşı barışı, sömürüye karşı emeği, tecride karşı hukuku savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İSTANBUL VE AMED'DE SALDIRI

Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutsakların ailelerinin, Bakırköy Cezaevi önünde başladıkları nöbet eylemine polis saldırdı.

Aileler oturma eylemi başlayınca yanlarına gelen polisler, cezaevi önünde eylem yapmanın yasak olduğunu söyledi.

Bunun üzerine aileler, “Biz buraya pikniğe gelmedik. Çocuklarımız ölüyor. Cezaevi duvarına bakmak bile bize nefes veriyor” dedi. 

Ailelere saldıran polis, birçok kişiyi darp etti, yerlerde sürükledi. Saldırı sonrası 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler, Kartaltepe Güvenlik Şubesi’ne götürüldü.

Saldırı sırasında bir polis, “İnsan evladı değiller ki” diyerek, ailelere hakaret etti.

Avukatlar da polislerce darp edilirken, gazetecilerin çektiği görüntü ve fotoğraflara da el konuldu.

Amed'in Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'nda açıklama yapmak isteyen tutsak yakınlarına polis saldırdı. Bu sırada bazı anneler fenalık geçirdi. Parkı boşaltan yüzlerce çevik kuvvet polisi, zırhlı araçlarla parkı ablukaya alarak giriş-çıkışları yasakladı.