AİHM Ülkede Özgür Gündem davasında Türkiye'yi mahkum etti

AİHM, kapatılan Ülkede Özgür Gündem gazetesi ile ilgili davada Türkiye'ye para cezası verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk yargısının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) düşünce özgürlüğünü garanti eden 10’uncu maddesinin ihlal ettiğine oy birliği ile karar vererek, Ankara’yı para cezasına mahkum etti.

AİHM kararında, Ülkede Özgür Gündem gazetesine karşı ceza kesme, toplatma, sansür uygulama ve soruşturmaların, “Yazıların içeriğine bakılmaksızın sistematik bir şekilde başlatıldığı” ifadesi de yer aldı.

2004-2006 yıllarında PKK’nin yapmış olduğu açıklamaların gazete tarafında haber yapılmasının da Türk yargısı tarafından birçok kez soruşturmaya tabi tutulduğu da vurgulanan kararda, devletin buna gerekçe olarak ise devletin bekası, devletin meşru savunmasını gösterdiği, ancak, haberleştirilen açıklamaların, haber ve analizlerin şiddete çağıran, kine davet eden, hakaret eden nitelikte olmadığına yer verildi.

Ülkede Özgür Gündem gazetesine yönelik soruşturmanın sistematik olduğu da hükmeden AİHM, Türkiye’yi gazetenin o dönemdeki sahibi ve davacısı Ali Gürbüz’e tazminat ödeme kararını verdi.

Türk yargısı tarafından soruşturmaya ve sansürlenmeye tabi tutulan açıklamaların kamuoyundaki tartışmalara katkıda bulunsa bile yetkililer tarafından sansürlendiği de kararda belirtildi.

Soruşturmaya maruz kalan kimi haberlerin PKK’nin Noel kutlamaları, Kürt sorununa çözüm de dahil birçok konuya ilişkin olduğu da vurgulanan kararda, söz konusu yazıların devletin bekasına, bütünlüğüne kast etmediği ya da şiddet çağrısı içermediği için bunların nefret söylemi olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı kanaatine vardı.