ABD ve AB'den Türk şirketlere yaptırım

ABD Ticaret Bakanlığı, 16 Türk şirketine yaptırım kararı aldı. Yine AB'nin açıkladığı yaptırım listesinde bir Türk şirket de var.

Reuters ve DW'de yer alan haberlere göre, ABD, çok sayıda kişi ve kuruluş hakkında yaptırım kararı aldı. Yaptırım kararları ABD Ticaret Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.
Ticaret Bakanlığı Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek olan faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 93 şirkete ticari kısıtlamalar getirdi. Bu şirketlerden 16'sının Türkiye merkezli olduğu duyuruldu. ABD'den bu şirketlere sevkiyatlar yasaklandı.

AB DE YAPTIRIM KARARI ALDI, RUSYA SESSİZ KALMADI

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ikinci yıl dönümü öncesinde Moskova'ya 13'üncü yaptırım paketini açıkladı. Yaptırım listesine alınan şirketler arasında Rusya dışında Hindistan, Sri Lanka, Çin, Sırbistan, Kazakistan, Tayland merkezli kuruluşların yanı sıra Türkiye'den de bir şirket yer aldı. Türkiye'deki şirketin Antalya merkezli Yıldız Çip Teknoloji Elektronik Elektrik Bilgisayar Malzemeleri Ticaret Sanayi Limited Şirketi olduğu öğrenildi.

Moskova'dan Brüksel'e tepki gecikmedi. Rusya'nın da ülkeye giriş yasağı getirdiği Avrupa Birliği yetkililerinin sayısını artırdığı belirtildi ve şöyle denildi: "Rusya'nın misilleme niteliğindeki 'durdurma listesi' Rusya'ya karşı sistematik olarak saldırgan açıklamalarda bulunan Avrupa Konseyi temsilcileri, Avrupa Birliği ülkelerinin yasama meclisleri üyeleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi üyeleri, Avrupa Parlamentosu Parlamenter Meclisi üyelerini de içermektedir."