Açlık grevi yapan tutsaklara 10 gün hücre cezası

MATUHAY-DER Eşbaşkanı Dilek Demir, Tekirdağ, Antalya ve Silivri cezaevlerinde açlık grevi yapan tutsakların 10 günlük hücre cezasına çarptırıldığını aktardı.

Cezaevlerinde “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle 27 Kasım’da başlayan açlık grevi bir ayı geride bıraktı. Dönüşümlü ve 15 Şubat’a kadar yapılacağı açıklanan grevlere ilişkin siyasi tutsaklar aileler aracılığıyla bu sürenin uzayabileceğini ve taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade ediyor. Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) Eşbaşkanı Dilek Demir de açlık grevindekilere karşı idarelerin baskıcı bir tutum sergilediğini ifade ediyor. Dilek Demir cezaevlerinde başlayan bir aylık açlık grevini ANF’ye anlattı.

AİLELERİN KARARLIĞI BİZE GÜÇ OLDU

MATUHAY-DER Eşbaşkanı Dilek Demir kendilerinin de cezaevlerine destek vermek için ‘Adalet Nöbeti’ başlattığını hatırlatarak şunları söylüyor: “Cezaevinde olan arkadaşların dönüşümünü açlık grevi başladı. Biz de buna dönük onlara destek olmak ve bu tecridi kırmak adına Adalet Nöbeti başlattık. Bu hamle artık sadece tecrit değil, Kürt halkı önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talebi açısından önemli. Ailelerin gerçekten de bu konuda kararlı bir duruşu var. Ailelerin bu yönlü kararlılıkları bizlere hem enerji hem moral hem de pozitif bir motivasyon olarak döndü. Bizler de bunun kararlılığını sürdürüyoruz.

Bunu açıkça ifade etmek gerekiyor bu durum toplumsal bir duyarlılığa dönüşürse işte o zaman anlam kazanır. Daha önce 2018- 2019’da açlık grevleri yaşandı ve bunların bir kazanımı oldu ama bir o kadar ölümlere de yol açan grevlerdi. O yüzden benzeri bir sürecin olmasını istemiyoruz. Hem aileler hem de dernek olarak. Özellikle ailelerin talepleri şu yönde, kesinlikle her ne olursa olsun, bu talepler karşılanmalı. Karşılanana kadar da bu nöbet sürecek. Talep çok açık: Tecridin kaldırılması, fiziki özgürlük ve cezaevlerinde işkencelere kadar varan hak ihlallerinin, infaz yakmaların bitmesi. Bizler ne olursa olsun zaten bedel ödemişiz, ödüyoruz ve yine bedel öderiz.”

VİTAMİNLER VERİLMİYOR, HÜCRE CEZALARI BAŞLADI

Dilek Demir siyasi tutsakların durumunu da anlatırken eyleme yeni cezaevlerinin katıldığını ekliyor. Ayrıca idarelerin baskıya devam ettiğini de ifade ediyor: “Geçtiğimiz haftalarda eylem 120 cezaevinde devam ediyordu artık 122 cezaevine ulaştı. Ve bu 122 cezaevinde dönüşümlü olarak arkadaşların bir açlık grevi süreci devam ediyor. Ailelerden aldığımız bilgilere göre Antalya S tipi, Tekirdağ ve de Silivri’de açlık grevi yapan arkadaşların tekli hücreye atıldığı haberi geldi. 10 gün bu boyunca tekli hücrede kalacaklar.

Yine tutsaklar aileler aracılığıyla şunu iletti bizlere: ‘Eylemimizi 15 Şubat’a kadar yapacağız dedik ama taleplerimiz karşılanmadığı sürece bu süre uzayabilir. Ayrıca lütfen sesimize ses olun, biz iyiyiz, moraliyiz ama sizin bizim sesimizi duyurun.’ Öte yandan yine açlık grevindekilerin ailelerine aktardıklarından öğrendiğimize göre vitaminleri ve hatta sular verilmiyormuş. Herhangi bir takviye, en azından direnci düşmesin diye de hiçbir şey verilmiyormuş. Şunu da eklemek istiyorum bazı hasta tutsaklar da eyleme başladı, tabii ki bu arkadaşların kendi iradesidir ama bizler hasta tutsakların eyleme katılmasını istemiyoruz ama onların iradesine de saygı duyuyoruz.”