Açlık grevindeki tutsaklara baskı ve tehdit

Ereğli’de hapishane yönetiminin açlık grevine giren tutsaklara ‘İmralı’daki sistemi size de uygulayacağız, infazlarınızı yakacağız, ölene kadar burada kalacaksınız’ şeklinde tehditlerde bulunduğu belirtildi.

Hapishanelerde tutsakların "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süreli dönüşümlü açlık grevi eylemleri 11’inci gününde devam ederken, talepleri konusunda henüz adım atılmayan eylemdeki tutsaklara dönük baskı ve tehdit politikalarına başvuruldu.

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yönetiminin, açlık grevi eylemine katılan tutsaklara yönelik tehditlerde bulunduğu belirtildi.

Ereğli hapishanesinde açlık grevi eylemine katılan tutsaklardan biri olan İsmail Çoban’ın kardeşi Vacip Çoban, cezaevi yönetiminin greve katılan tutsaklara dönük yaklaşımlarını aktardı.

‘İMRALI’DAKİ SİSTEMİ SİZE DE UYGULAYACAĞIZ’

Yaptığı son görüşmede abisinin kendisinden hapishane yönetiminin yaklaşımlarını kamuoyuna anlatmasını istediğini belirten Vacip Çoban, hapishane yönetiminin greve giren tutsakları, “İmralı’daki sistemi size de uygulayacağız, infazlarınızı yakacağız, şeklinde tehdit ettiğini söyledi. Bir de cezaevi yönetimi tutsaklara psikolojik baskı yaparak, ‘ölene kadar burada kalacaksınız, bir yere gidemezsiniz’ diyormuş” ifadelerinde bulundu.

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Çukurova TUAY-DER) Eş Başkanı Ergin Altuntaş da aynı cezaevinde kendilerine ulaşan hak ihlallerine dair bilgiler verdi. 

KÖTÜ MUAMELE ARTTI!

Altuntaş, cezaevlerinde politik tutsaklara karşı her zaman özel bir muamele olduğunu, ancak açlık grevi eyleminden sonra kötü muamelenin arttığını ifade etti. Altıntaş, “Tutukluları tek sıra halinde dizip ‘İmralı tecrit sistemi bundan sonra burada da uygulanacaktır’ şeklinde açık tehditleri olmuş. Tahliyesi gelen hiçbir arkadaşlarının bırakılmayacağı yönünde uygulamaların olacağına dair grevdeki tutsaklar, ailelerine bilgi vermişler. Tutsakların süngerli odaya alınacağına dair de bilgiler var. Tutsaklar açık görüşte diğer ailelere de selam verirler. Bu onlar için bir gelenektir ama ‘tutuklu sadece kendi ailesiyle konuşabilir’ diye bir engelleme de var” dedi.