Açlık grevlerine ilişkin rapor: Uygulanan yasaklar işkencedir!

Amed Açlık Grevleri İzleme ve Takip Koordinasyonu tarafından hazırlanan bir rapor, beş farklı kentteki cezaevlerindeki açlık grevi sürecinde yaşanan temel sorunları ortaya koydu.

Amed Açlık Grevleri İzleme ve Takip Koordinasyonu, Amed, Erzîngan, Xerpêt, Meletî ve Erzîrom’daki cezaevlerine ilişkin raporunu İHD Amed Şubesi'nde basın toplantısıyla paylaştı.

18 Ocak’ta cezaevlerine yapılan ziyaretlere dayanan raporda, cezaevlerindeki açlık grevinin 86. gününde olduğu ve tutsakların temel haklarına yönelik ciddi ihlaller yaşandığı belirtildi.

Raporda ayrıca, tutsakların taleplerine ilişkin temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılmasını istendi.

Raporda belirtilen bazı tespitler arasında, vitamin eksikliği, tekli hücrede tutulma, sağlık kontrollerinin eksikliği ve tutsakların sosyal aktivitelere çıkarılmaması gibi sorunlar yer alıyor. Ayrıca, cezaevlerindeki tutsakların taleplerine ilişkin temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması gerektiği vurgulanıyor.

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Yusuf Erdoğan, “Mahpusların başta yaşam ve sağlık hakları olmak üzere tüm hakları devletin sorumluluğundadır. Açlık grevlerinin herhangi bir aşamasında olası şeker, tuz ve vitamin yasağı yaşam hakkı bağlamında zamana yayılmış işkence ve kötü muamele olarak ele alınabilecek bir tutumdur” dedi.

Açıklamada, "Talepler bu doğrultuda değerlendirilerek, çözüme kavuşturulmalıdır. Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Amed Açlık Grevleri İzleme ve Takip Koordinasyonu’nda yer alan kurumlar şunlar: “Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği, Diyarbakır Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Amed Şubesi.”