Adalet Nöbetleri'nde kararlılık sürüyor: Abdullah Öcalan'a özgürlük!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü amacıyla birçok ilde başlatılan Adalet Nöbetleri ziyaretlerle ve direniş mesajlarıyla sürüyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için birçok ilde başlatılan Adalet Nöbetleri devam ediyor.

Amed DEM Parti Rezan (Bağlar) ilçe binasında başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 78'inci gününde devam etti. Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan nöbette, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı beyaz önlükleri ile nöbette yerini alan tutsak yakınlarını Barış Anneleri Meclisi ziyaret etti. Barış Anneleri, cezaevlerindeki tutsakların sesinin duyulmasını isteyerek, barış istediklerini belirtti.

Nöbette sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı.

ÊLIH

Êlih’te Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti 20’nci gününde DBP Êlih il binasında sürdü. Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri gün içerisinde ziyaretlerde bulundu. Ziyaretlerde, cezaevlerindeki tutsakların açlık grevlerine dikkat çekilerek, mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Ziyarette sık sık “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana zîndanan” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Nöbet eylemini Amed Barış Anneleri Meclisi tarafından ziyaret edildi.

Annelerin gelişi zılgıt ve alkışlarla karşılandı. Burada konuşan Reşahat Ada, "Annelerin bu zamanda birbirlerine destek olması gerekiyor. Bizde bunun için buradaki eylemde bulunan annelere destek amacıyla geldik. Siyasi tutsaklar üzerindeki tecrit kırılana kadar bu eylemler sürecek" dedi.

Sulhiye Saruhan da bu eylemin başarıya ulaşacağını ve tecridin kırılacağını vurgulayarak, cezaevlerindeki tutsakların açlık grevlerini selamladı ve mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Barış Annesi Halime Topuz ise "Sayın Öcalan üzerinde devam eden tecrit derhal kaldırılmalı. Bu eylemimiz yıllar alsa da sonuç alınıncaya kadar bitmeyecek" dedi.

Nöbet eyleminde yer alan Meyase Akdağ ise kendilerini ziyarette gelen anneleri selamladı. Tecridin kaldırılması için mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Meyase Akdağ, cezaevlerinde olumsuz bir durumun yaşanmaması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini hatırlattı. 

İZMİR

Tutuklu ve Hükümlü Yakınlarıyla Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) ve Tevgêra Jinen Azad (TJA)  öncülüğünde İzmir’de başlatılan Adalet Nöbeti 24’üncü gününde devam etti. DBP Ege Bölge Temsilciliğinde sürdürülen Adalet Nöbeti, DEM Parti Konak ve Menemen ilçe örgütünde sürdürüldü.  Konak ilçe örgütünün bulunduğu Çimentepe Mahallesi’nde tutulan nöbet eylemine çok sayıda yurttaşın yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Kadın Komisyonu’ndan  avukatlar tarafından ziyaret edildi. Nöbet esnasında sık sık “Biji berxwedana zindanan” ve “Jin jiyan azadî sloganları atıldı.

Ziyarete gelen kadınlar, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikalarını kınadı.

DEM Parti Konak ilçesinde devam eden nöbeti ziyaret eden ÖHD Komisyonu’ndan Fatma Demir, “Anneler öncülüğünde başlatılan kadın Adalet Nöbetini destekliyoruz. Özellikle tecrit politikalarının giderek derinleştiği bir süreçte böyle bir eylemini çok anlamlı olduğunu ifade etmek istiyoruz. Geldiğimiz sürece baktığımızda tecrit sadece cezaevlerinde veya kapalı alanlarda değil hayatımızın tüm alanlarına sirayet ettiğini görüyoruz. Bu yüzden tecrit sadece kapalı alanlarda veya fiziksel bir olgu olarak değil aynı zamanda fikirsel olarak da uygulanmak istendiğini görmek gerekir. Bu karşı cezaevlerinde başlatılan ve devamında tutuklu yakınlarının sürdürdüğü bu direniş hattı önemli bizlerde bu mücadele hattında onlarla birlikte olduğumuzu belirtmek istiyoruz, annelerin yanındayız” ifadelerini kullandı. 

Barış Anneleri İnisiyatifi’nden Behiye Çelik de “Tecrit politikalarında karşı herkesin duyarlı olması gerekiyor. Eğer bu gün bu ülkede tecrit politikaları uygulanıyorsa bu özelde Kürt halkına uygulanıyor olabilir ama genelde bütün halklara yönelik bir sindirme politikasıdır. Herkesin bunu görmesi ve tecride karşı dur demesi gerekiyor. Bizler de bu tecride karşı çıkmak yaşanan bu tıkanıklığı giderilmesi için buradayız. Türkiye’de bütün halkların nefes alması için bu eyleme başladık.  Tecrit politikaları ve cezaevlerindeki eylem bitene kadar eylemimiz devam edeceğiz” diye konuştu. 

DEM Parti Menemen ilçe örgütünde devam eden Adalet Nöbetini de çok sayıda kişi ziyaret etti. Burada konuşan tutsak yakını Zeyi Candemir, şunları söyledi: “Öncelikle Abdullah Öcalan’a ve cezaevlerindeki tutsaklara selam yollamak istiyorum. Cezaevlerindeki tutsaklar, tecrit politikaları başta olmak üzere insanlık onurları için eylemdeler. Nöbete eyleminin sadece tutuklu yakınlarının omuzuna bırakılmamalı, bu sorun hepimizin sorudur. Bu yüzde onurlu her Kürdün cezaevlerine ses olmalarını istiyoruz. Biz anneler cezaevlerinde cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Bu yüzden derhal bu sorunun çözülmesini talep ediyoruz.”

WAN

Wan’da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği’nin (TUHAY-DER) başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 77’nci gününde devam etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında devam eden nöbette, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ebex (Çaldıran) İlçe Örgütü, Tûşba İlçesi Seyrantepe Mahallesi halkı ile özgür basın çalışanları ziyaret etti.

Ziyarette Jinnews Muhabiri Rojda Aydın konuştu. Rojda Aydın, Özgür basın olarak Adalet Nöbetinin her zaman takipçisi olacaklarını altını çizerek, “Annelerin Adalet Nöbetini kutluyoruz. Özgür basın olarak biz de tutsak yakınları ve barış annelerinin başlattığı bu eylemini destekliyoruz. Yıllardır annelerin acılarına ve mücadelelerine tanıklık ediyoruz. Bu amaçla eyleminiz ziyaret etmek istedik. Annelerin mücadelesi kutsal ve tarihi bir mücadeledir. Cezaevlerinde tutsak gazeteci arkadaşlarımızda var. Bundan dolayı tutsakların biran önce taleplerinin yerine getirilmesini diliyoruz ve biran önce özgürlüklerine kavuşmasını istiyoruz” diye konuştu.

Özgür basın çalışanlarının sürekli tutuklanmalarına rağmen her zaman alanda çalışmalarına devam ettiğine dikkat çeken TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Biz bu vesileyle özgür basına başarılar diliyoruz. Her zaman mücadelemizin zor koşullarını takip ediyorlar. Sizlerin gelişi adalet nöbetimize moral oldu” dedi. 

MÊRDÎN

Mêrdîn’de DBP İl Örgütü binasında Barış Anneleri ve tutsak yakınlarının sürdürdüğü Adalet Nöbeti eylemi devam ediyor. Gün boyu çok sayıda kurum ve kişinin ziyaret ettiği nöbette sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı. Nöbeti ziyarete gelenler bağlama eşliğinde ezgiler seslendirdi. Anadile dikkat çekilen nöbette tahtaya Kürtçe alfabe ile Kürtçe kelimeler yazıldı.

Özgürlük mücadelesinde iki çocuğunu kaybeden ve yıllardır barış mücadelesi yürüten Barış Annesi Hacire Karataş (62), özgürlük mücadelesi yürüten tüm direnişçileri selamlayarak, “Barış Anneleri olarak burada barış için nöbet tutuyoruz. Canımızda tek damla kanımız kalana kadar çocuklarımıza sahip çıkacağız. Ve Önderimiz ile tutsaklarımızın özgürlüğü için mücadele edeceğiz. Tutsaklarımız cezaevinde şehit düşmesini istemiyoruz. Halkımızın katledilmesini istemiyoruz. Biz acı çektik, kimse çekmesin. Özgürlük ve barış istiyoruz” dedi.